Cigarete dnevno odnesu 3,3 miliona KM

Građani BiH dnevno za duvan troše u prosjeku 3,3 miliona maraka, što je u odnosu na 2012. godinu povećanje za 100.000 KM, pokazuju posljednji statistički podaci.

Cigarete dnevno odnesu 3,3 miliona KM

Prema podacima koje je objavio Svjetski atlas duvana, jedan pušač iz BiH godišnje u prosjeku ispuši 2.261 cigaretu, odnosno 114 kutija.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, naša zemlja broji 3.843.000 građana, pa dolazimo do zaključka da bh. populacija godišnje potroši više od 434 miliona kutija cigareta ili dnevno 1,9 miliona pakovanja. Ako se uzme u obzir da prosječna kutija cigareta košta oko 2,74 KM, građani u BiH dnevno za duvan troše nešto manje od 3,3 miliona KM.

U BiH je u petak obilježen 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima, a Stela Stojisavljević, ljekar Službe socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS, kazala je da u RS 28,7 odsto odraslog stanovništva svakodnevno puši. Stojisavljevićeva precizira da je među pušačima više od polovine onih koji puše 20 i više cigareta dnevno, a najveći broj svakodnevnih pušača je od 55 do 64 godine starosti.

Kada je u pitanju Zakon o zabrani pušenja, Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS, ističe da je on isti kao i u EU, ali se nažalost ne sprovodi kako treba. Marković je istakao da se u EU ili Kanadi zakoni iz ove oblasti strogo poštuju.

"I kod nas piše da je za lice koje bude uhvaćeno da puši na zabranjenom mjestu kazna 100 KM, u ugostiteljskom objektu kazna je 400 KM pa naviše, ali se, nažalost, zakon ne sprovodi kako treba", rekao je Marković na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

On je rekao da je pušenje bolest zavisnosti i da nikotin u mozgu izaziva iste efekte kao i kokain.

"Sagorijevanjem jedne cigarete stvara se oko 4.000 štetnih sastojaka koji napadaju ljudsko zdravlje, od toga je više od 40 kancerogenih materija", upozorava Marković.

On je naglasio da je najbolji efekat za smanjenje broja pušača u povećanju cijene cigareta, što potvrđuju i pokazatelji Svjetske zdravstvene organizacije.

"U svim zemljama gdje je cijena cigareta visoka manji je broj pušača", kazao je Marković.

On je rekao da su mladi osnovna populacija koja ne treba da puši, te podsjetio da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture i Institutom za javno zdravstvo RS, te drugim partnerima, prošle godine treći put sprovelo istraživanje pušenja kod mladih u 60 škola u RS, a rezultati će biti poznati sredinom ove godine.

Alen Šeranić, viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, napomenuo je da je u RS 2004. godine donesen set zakona u funkciji borbe protiv pušenja - Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima i Zakon o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Šeranić je dodao da pušenje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, predstavlja jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema, te da godišnje u svijetu od posljedica pušenja umre između četiri i pet miliona ljudi.

Prema istraživanju zdravlja stanovništva RS iz 2011. godine, prosječna dužina pušačkog staža iznosi 20,2 godine, a približno dvije trećine svakodnevnih pušača puši više od 20 cigareta dnevno.

Duvanskom dimu u RS na javnim mjestima izloženo je 80,7 odsto, u kući 60,1 odsto i na radnom mjestu 53,6 odsto stanovništva koje je obuhvaćeno istraživanjem. Sociolozi smatraju da se povećan broj pušača može opravdati dinamikom života i problematikom s kojom se građani svakodnevno susreću.

"Mnogo stresnih situacija tjera nas da posežemo za cigaretama, jer nam pružaju pet minuta smirenosti, bez obzira na to što su one loša po zdravlje", rekla je Biljana Milošević, sociolog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA