Demografski sunovrat RS: Godišnje se ugasi jedna škola

Za šest godina čak 16.534 osnovca manje. Uzroci dramatičan pad nataliteta i stalne migracije. U Sjeversku i Podgaju škole zaključane, jer nema dece.

Demografski sunovrat RS: Godišnje se ugasi jedna škola

Škole u Srpskoj iz godine u godinu imaju sve mađe đaka, a sve učestalije gašenje školskog zvona u mnogim selima je dostiglo zabrinjavajuće razmere, jer nedvosmisleno ukazuje na demografski sunovrat. Statistika jasno pokazuje da se broj učenika u osnovnim školama svake godine smanjuje za gotovo jednu prosečnu školu!

Ako se uporede podaci o broju učenika u samo proteklih šest godina, vidi se da je u Srpskoj čak 16.534 đaka manje u osnovnim školama, što je smanjenje za čak 15 odsto!

Đaka je sve manje u većini gradova i oppština u Srpskoj, a posebno su poražavajući podaci o upisu prvačića - u ovoj školskoj godini u 62 područna odeljenja nije upisan nijedan učenik, dok je u 69 takvih odeljenja upisan samo po jedan đak.

U proseku, Srpska godišnje ostaje bez oko 2.700 učenika osnovnih škola, što je podatak koji nedvosmisleno pokazuje dramatičan pad nataliteta.

Najmanji broj učenika pohađa Osnovnu školu „Petar Škundrić", u naselju Budimlić Japra, u Oštroj Luci - 37, zatim slede Osnovna škola „Josif Pančić", u naselju Kozica, u Oštroj Luci, sa 46 i Osnovna škola „Petar Kočić", u mestu Sitnica, u Ribniku, sa 71 učenikom.

U Republici Srpskoj u 129 područnih odeljenja nastavu pohađa do 10 učenika. U tri područna odeljenja nastavu pohađaju po dva učenika, u 11 područnih odeljenja su po tri učenika, u 14 po četiri, a u 17 po pet učenika.

Uzrok manjeg broja đaka u osnovnom obrazovanju je pad nataliteta u prethodnim godinama, ali i stalne migracije stanovništva, smatraju demografi. Sve manje đaka utiče i na manji broj škola.

Tako je na početku školske 2008/2009. godine bilo 779 osnovnih škola u RS, u kojima je nastavu pohađalo 113.320 učenika. Naredne školske godine broj osnovnih škola sveo se na 754, a osnovaca na 108.736.

Demograf Stevo Pašalić kaže za „Novosti" da Srpska godišnje beleži oko 2.500 stanovnika manje, što se jasno vidi u smanjenju broja upisanih đaka.

- Broj dece u seoskim školama je sve manji, dok je više učenika u urbanim područjima. Upis prvačića ne opada u Banjaluci, Bijeljini i urbanom delu Istočnog Sarajeva, dok je u ostalim delovima manje đaka. Nekad smo imali više od 14.000 prvačića. Time društvo treba ozbiljno da se pozabavi i pronađe neko rešenje - istakao je Pašalić.

Najmanje učenika u osnovne škole upisano je u opštini Trnovo, i to samo deset đaka. Školska zvona polako se gase i u Hercegovini, gde je u tri trebinjske osnovne škole prijavljeno 255 prvačića, što je za dvadesetak manje u odnosu na prošlu godinu.

Najviše problema oko formiranja razreda bilo je u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju, gde je registrovano 15 učenika manje nego lani.

I u klupama u Rogatici manje je đaka nego lane, a u nekim područnim školama nije upisan nijedan novi učenik, pa seoske škole u Sjeversku i Podgaju ostaju zaključane, jer u ovim mestima nema dece. U područnu školu na Borikama upisana su dva učenika ili za tri manje nego lane.

U mrkonjićku OŠ „Ivan Goran Kovačić" upisano je 56 prvačića, što je za četiri učenika manje nego prošle školske godine, dok je u OŠ „Petar Kočić" upisano 50 prvačića, sedam manje nego lane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA