Izolovano antitelo efikasno protiv virusa gripa tipa A

Britanski istraživači saopštili su danas da su izolovali i testirali prvo antitelo koje može da neutrališe sve sojeve virusa gripa tipa A, otvarajući time put univerzalnoj vakcini i novoj terapiji za tu bolest.

Izolovano antitelo efikasno protiv virusa gripa tipa A

Novootkriveno antitelo, nazvano F16, dobijeno je iz ćelija ljudske plazme. Testirano je na laboratorijskim miševima, prethodno "predoziranim" raznim virusima gripa, i uspelo je da pobedi bolest, izveštava AFP.

"F16 bi mogao da učini izlišnim kombinovanje različitih antitela u vakcini protiv gripa svake sezone", izjavio je virusolog Džon Skehel iz britanskog Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja, koji je rukovodio istraživanjem. Ovo antitelo je uspešno testirano na svih 16 sojeva virusa influence tipa A i uvek je uspevalo da se izbori sa često promenljivim hemaglutininom (HA) - proteinom na površini virusa.

Stručnjaci ističu da su epidemije i pandemije gripa nepredvidive i u njima se širom sveta svake godine zaraze milioni ljudi. Bolest može da bude smrtonosna za osobe sa slabim imunim sistemom, uključujući decu, starije osobe i trudnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA