Andrej Pejić: "Mama je rekla da sam na pisti bio najljepša mladenka koju je vidjela"

Transrodni maneken hrvatskih korijena, 19-godišnji Andrej Pejić, zvijezda je novog broja italijanskog izdanja Vanity Faira, koji je sa njim napravio veliki intervju i fotosession.

Moda i ljepota

Obučen u muško odijelo i ženstvenu haljinu u editorijalu, Vanity Fair u naslovu kaže "Pogodite ko sam ispod odjeće".

Opisuju ga kao hodajuću misteriju, osobu koja je prodrmala parišku modnu sedmicu, što i ne čudi kada znamo da je na reviji Jean-Paul Gaulteira nosio vjenčanicu.

"On je najljepša mladenka koju sam ikada vidjela. Kao dijete, koristio je moju šminku, nosio moje cipele sa visokom petom. Nikad nisam ni sanjala da će ovako puno postići", rekla je na Youtubeu njegova majka, prenosi Vanity Fair.

"Moja je majka žena ispred svog vremena, toliko voli brata i mene da bi nas podržala u svemu. Ona je moj veliki fan. Podržava me i moj 21-godišnji brat Igor, koji je heteroseksualac i studira urbanizam", kaže Andrej.

Novinarka Vanity Faira ga opisuje kao osobu koja drži sagovornika na distanci, presvlači se iza ogledala, ali njegov se početni oprez počeo topiti kada je stigla hrana - prekuhani špageti.

"Jako su fini. Preselio bih se u Milano zbog dvije stvari: Dolce & Gabbane i hrane", kaže Andrej novinarki koja ga pita kako to da jede toliko tjestenine, a bavi se manekenstvom. "Bavim se sportom", odgovara Andrej, koji je otkrio i svoje prave korjene.

"Rodio sam se u Tuzli dva mjeseca prije nego što je počeo rat u Bosni, u miješanoj porodici, majka mi je Bosanka, a otac Hrvat. Mama, baka, brat i ja preselili smo se u Australiju kada sam imao osam godina, a otac nikada nije došao za nama u Melbourne. On je ekonomist, živi u Hrvatskoj i godinama je bez posla. Mama mi je advokat, ali radi kao nastavnica u srednjoj školi", otkriva 19-godišnjak.

Na pitanje šta misli, zašto je ljudima toliko fascinantan, Andrej odgovara kako "živimo u dosadno vrijeme i ljudi su gladni eksperimenata".

"Oduvijek sam bio svjestan da sam transrodan. Kada sam izašao iz puberteta, više to nisam mogao skrivati, a nije mi ni tijelo baš pomagalo: nikad nisam imao prištiće, glas mi je ostao ženstven, oblačio sam se kao žena i počeo sam kosu bojiti u plavo", govori Andrej, prenosi Večernji.

Kada priča o ljubavi, kaže da ona nema spol. Imao je partnere, govori, ali nije siguran da mu se dogodila i ljubav. Na novinarsko pitanje je li imao curu/dečka u srednjoj školi, maneken odgovara: "Da, ali nemojte me pitati kojeg spola. Ljubav nema granica. Znam da mnoge interesuje volim li žene ili muškarce, ali neću vam reći na kojoj sam strani. Zapravo, da budem iskren, to ne znam ni sam"