Da li je Marko Polo bio prevarant

Pojavile se tvrdnje da čuveni istraživač navodno nije ni stigao u Kinu, i da je u svom bestseleru objavio informacije koje je čuo od drugih.

Da li je Marko Polo bio prevarant

Arheolozi smatraju da je avanturista i trgovac iz Venecije na obalama Crnog mora pronašao prodavnice persijskih trgovaca sa robom iz Kine, Japana i Mongolskog Carstva.

Prema njihovom mišljenju, Marko Polo je kombinovao prikupljene informacije i objavio ih u knjizi "Opis sveta", koja je postala bestseler i jedna od prvih te vrste.

Arheolozi posebno ukazuju na nedoslednosti i netačnost u njegovim opisima invazija, koje je Kublaj Kan pokušao da izvrši na Japan 1274. i 1281. godine."On brka ta dva datuma, meša detalje o prvoj ekspediciji sa onim iz druge. U opisu prve invazije, govori o floti koja napušta Koreju i nailazi na udar tajfuna pre dolaska do japanske obale", rekla je lider italijanskog arheološkog projekta u Japanu Danijela Petrela sa Univerziteta u Napulju.

Opisi mongolske flote koje je dao Marko Polo u suprotnosti su sa ostacima brodova pronađenim u Japanu. Petrela je naglasila da je on napisao da su brodovi imali pet jarbola dok su u stvarnosti imali samo tri.

Dalje, navodi, kod opisa flote Kublaj Kana Marko Polo govori o smoli upotrebljenoj za izolaciju i vodootpornost trupa broda i pri tom koristi reč "čunam" koja na kineskom i mongolskom jeziku nema značenje dok na persijskom ukazuje upravo na smolu.  Čudno je i to da, u većini slučajeva, prilikom opisa raznih mesta, nije koristio lokalna kineska ili mongolska imena, već persijske termine", naglasila je Petrela.

Istraživač je tvrdio da je radio kao izaslanik na sudu Kublaj Kana ali njegovo ime ne pominje se ni u jednom sačuvanom mongolskom ili kineskom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA