Da li genska terapija zaista leči leukemiju

Naučnici su zabeležili prvi uspeh novog pristupa u lečenju leukemije uz pomoć genske terapije, koji podstiče pretvaranje krvnih zrnaca pacijenta u ulogu "ubice" koje love i uništavaju ćelije kancera.

Da li genska terapija zaista leči leukemiju

Terapija je do sada isprobana tek na troje pacijenata, ali rezultati su impresivni: kod dvoje pacijenata nema kancerogenih ćelija, a od tretmana je prošlo godinu dana, dok je stanje trećeg pacijenta znatno bolje, ali još ima kancerogenih ćelija.

Naučnici se sada pripremaju da tehniku genske terapije primene i u lečenju drugih vrsta raka. "Genska terapija daje sjajne rezultate", kaže dr Džun, ekspert sa Univerziteta Pensilvanije. "Ipak, prošlo je svega godinu dana, treba još da vidimo koliko će potrajati remisija kod ovih pacijenata."

U istraživanje su bila uključena trojica muškaraca sa veoma uznapredovalim slučajevima hronične limfocitne leukemije (HLL). Jedini tretman za takve pacijente do sada je bilo lečenje presađivanjem koštane srži ili tretman matičnim ćelijama, ali te metode lečenja ne uspevaju uvek i nose veoma veliki rizik.

Naučnici su godinama pokušavali da pronađu način da poboljšaju "odgovor" imunog sistema i podstaknu organizam da se efikasnije bori protiv raka.

Dr Džun i njegovi saradnici izmenili su proceduru, unoseći izmene na nivou gena koje su dovele do toga da se T-ćelije pretvore u pravu "vojsku" koja je ubijala kancerogene ćelije, pri tome se uspešno i razmnožavajući. Nove, tako dobijene T-ćelije prepoznaju kancerogene ćelije, uništavaju ih i nastavljaju da uočavaju nove kancerogene ćelije koje se pojave i bore se protiv njih. Do sada je bilo poznato da T-ćelije napadaju viruse na ovaj način, ali ovo je prvi put da se to primenjuje kod pacijenata koji imaju rak, rekao je dr Džun.

Naučnici sada žele da istraže da li se metoda genske terapije može primeniti i na druge vrste kancera kao što su na primer rak jajnika, prostate i mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA