Saveti za dobro raspoloženje

Da li znate zašto se osećate bolje posle trčanja, intimnosti sa partnerom ili slatkog smejanja? Vaše dobro raspoloženje ima naučno objašnjenje. Ono nastaje kao rezultat oslobađanja endorfina.

Saveti za dobro raspoloženje

Endorfin je neurotransmiter koji se proizvodi u mozgu, a koji smanjuje bol. Takođe je poznat i po tome što izaziva euforiju. Sada, kada to znate, možete pokušati dodatno da podstaknete lučenje endorfina.

VEŽBAJTE

Oni koji redovno trče vrlo dobro znaju šta znači osećaj zadovoljstva, upravo zbog oslobađanja endorfina. To isto važi i za one koji se bave fizičkim vežbama, skijanjem, plivanjem, ili tenisom.

JEDITE LJUTE PAPRIČICE

Neki čak smatraju da su, oni koji vole ljuto, pravi ovisnici. Kada jedemo ljuto, endorfin se oslobađa u mozgu i na jeziku, kako bi se smanjio bol.

VODITE LJUBAV

"Orgazam je sjajan način da podignete nivo endorfina", kaže dr Džoel Furman. "Ako trčite, za to vam je potrebno oko sat vremena, a seks je mnogo brži i zabavniji način."

RAZMIŠLJAJTE POZITIVNO

Kada uzmemo placebo, i kad verujemo da nešto pomaže, onda obično tako i deluje. To je direktan rezultat moći pozitivnih misli, koje izazivaju lučenje endorfina, koji ublažava bol čak i kad je lek potpuno neefikasan.

UŽIVAJTE U SITNIM ZADOVOLJSTVIMA

Pogled na lepu umetničku sliku, gledanje interesantne pozorišne predstave ili slušanje omiljene muzike takođe održava nivo endorfina.

AKUPUNKTURA

Akupunkturom se takođe može izazvati lučenje endorfina.

JEDITE ČOKOLADU

Poznato je da čokolada izaziva zavisnost, čak neki stručnjaci kažu da je čokolada vrlo slična drogi. Ona takođe utiče na povećanu proizvodnju endorfina u mozgu. Ali, to ne znači da treba da pojedete celu čokoladu odjednom. Dve, tri kockice čokolade imaće isti efekat.

SMEJTE SE

Bilo da se radi o dobrom vicu, ili komičnom filmu, smeh izaziva lučenje hormona zadovoljstva, koji utiče na jačanje imunološkog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA