Zdravim životom produžite mladost

  • Zdravlje
  • 06. Sep 2011.

Pročitajte naše savete i ostanite dugo mladi uz ove „brisače“ godina koji povećavaju moć mozga, zaustavljaju stres i poboljšavaju izgled kože.

Zdravim životom produžite mladost

Jedite više zdravih masti

Omega-3 masne kiseline (nalaze se npr. u lososu, orasima i semenkama), pomoći će vam da stabilizujete raspoloženje, održite snagu kostiju i sprečite vidljive znakove starenja smanjivanjem zapaljenja u organizmu. Omega 3 masne kiseline takođe povećavaju sposobnost enzima tela da koriste skladištene masti i od njih stvore energiju. Omega 3 poboljšavaju zdravlje i čine da koža blista. Potrebno je dva grama omega-3 masnih kiselina dnevno. Jedite dosta masne ribe kao što su divlji losos (porcija od 100 grama ribe ima 6,9 grama omega 3 kiseline). U orasima ima još više omega 3. Ako ne dobijate dovoljno omega-3 iz ishrane, razmislite o uzimanju suplemenata ribljeg ulja.

Krećite se

Redovno vežbanje ne samo da će vam pomoći da izgubite težinu, tonirate mišiće, ojačate kosti, i poboljšate raspoloženje, već vam takođe može pomoći da jasnije mislite. Hodanje samo 10 minuta dnevno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 40 odsto. Fizička aktivnost smanjuje stres i anksioznost koje otežavaju pamćenje. Vežbajte tri puta nedeljno po 20 minuta. Hodanje, bicikl, plivanje, ples - izaberite ono u čemu ćete najviše uživati.

Pijte crveno vino

Veruje se da supstanca pronađena u ljusci grožđa, resveratrol, produžava životni vek. Resveratrol smanjuje rizik od dijabetesa i probleme sa jetrom. Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da malo crnog vina umanjuje mnoštvo zdravstvenih problema kao što je npr. oštećenje mozga izazvana moždanim udarom. Supstanca procijanidis koja se nalazi u semenkama grožđa, a koja se može naći i u crnom vinu, pomaže da se smanje arterijska začepljenja, smanji nivo holesterola u krvi i smanje šanse za smrtni ishod srčanih bolesti. Preporučuje se jedna čaša crvenog vina dnevno.

Vežbajte jogu

Više energije, bolje držanje, veća fleksibilnost, bolje raspoloženje i manje stresa su samo neke od koristi treninga uma i tela. Kroz svesno joga disanje, postajete svesni veze između uma i tela. Joga disanje hrani ćelije kiseonikom, oslobađa ih otrova, pomaže u sprečavanju bolesti, i čini kožu blistavom. Za razliku od drugih vežbi, joga poze su stvorene da imaju uticaj i na spoljašnjost i unutrašnjost tela. Joga podmlađuje probavni sistem, reproduktivni sistem, čak i imuni sistem. Vežbajte jogu i druge aktivnosti uma i tela barem dva puta nedeljno.

Jedite supervoće

Nar smanjuje nivo holesterola i krvni pritisak, odlaže početak ateroskleroze, i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti;može da pomogne u sprečavanju nekih oblika raka. Nar takođe štiti kožu od oštećenja od UV zraka. Nar štiti kožu, podmlađuje je i daje joj mladalački sjaj.

Dajte sebi oduška

Nedavne studije pokazuju da stres izaziva fizičke promene u telu koje mogu ubrzati starenje.Svakodnevni stresovi na poslu, gužve u saobraćaju, problemi sa novcem izazivaju hronično lučenje velikih doza adrenalina i kortizola koji opterećuju fizičko i emocionalno zdravlje. Jednom ili dva puta dnevno, 10 do 20 minuta, sedite na neko mirno mesto, zatvorite oči, opustite mišiće, glavu, vrat i ramena, dišite duboko. Pri svakom izdahu, ponovite vašu mantru. Ako vam se jave druge misli, nemojte se nervirati ili se obeshrabriti. Jednostavno vratite misli na svoju mantru. Nakon ove vežbe relaksiranja, osetićete se znatno opuštenije i snažnije što je korisno, kako za vas, tako i za efikasniji nastavak posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA