Šta sve može izazvati nedostatak vitamina

Saznajte koji simptomi otkrivaju nedostatak određenih vitamina i minerala, kao i šta da uvrstite na meni da biste se osećali bolje.

Šta sve može izazvati nedostatak vitamina

Telu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina, kao i tri esencijalne masne kiseline. Njihov nedostatak može uzrokovati nastanak brojnih bolesti i slabosti.

UMOR: GVOŽĐE

Nedostatak gvožđa je najčešći nutritivni poremećaj, a više od 18 odsto žena ima nedostatak zbog obilnih menstruacija. Drugi razlog za nedostatak gvožđa su hemoroidi i manja krvarenja u crevima, kao i čir. Dobar izvor gvožđa: Crveno meso, jaja, cvekla, zeleno lisnato povrće. Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa, pa je posle jela dobro da popijete čašu soka od narandže.

BOL U LEĐIMA: VITAMIN D

Malaksalost i slabost, pojačano znojenje, razdražljivost i bol u kukovima i nogama takođe otkriva ovu "falinku". Preporučeni dnevni unos iznosi 10 mcg za žene i muškarce, a potreban je za rast kosti i zdrav imunološki sastav. Najpotrebniji je maloj deci i starijim ljudima, a procenjuje se kako svaki drugi čovek ima manjak vitamina D. Dobar izvor Vitamina D: Vitamin D je teško da nadoknadite ishranom, a najpovoljniji je izvor sunčeva svetlost koja podstiče njegovu proizvodnju u organizmu. Oko 20 minuta provedenih na suncu tri puta nedeljno obezbediće dovoljan izvor vitamina D.

INFEKCIJE: SELEN

Promena boje noktiju, slabost mišića, problemi sa srcem, bolesti probavnog trakta, česte mučnine, loš zadah odasu osobu kojoj nedostaje selen.Preporučeni dnevni unos iznosi 75 mcg za muškarce i 60 mcg za žene, a selen je ključan za snažan imunološki sistem. Preporučuje se kod prevencije raka i bolesti srca i krvnih sudova. Dobar izvor selena: Brazilski oraščići, losos, školjke.

VID: VITAMIN A

Čirevi u ustima, gruba koža, gubitak apetita, česti umori, depigmentacija kože, perut i lomljivi nokti su takođe simptomi nedostatka ovog vitamina. Preporučeni dnevni unos iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg na dan za žene. Premali unos ovog vitamina česta je pojava kod odraslih. Dobar izvor Vitamina A: Džigerica, jaja, sir, mleko i jogurt.

SVRAB: CINK

Da vam nedostaje cink možete da zaključite i ako vam teško zarastaju rana, imate bolove u zglobovima i bele fleke na noktima. Preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. Cink je neophodan u proizvodnji zdrave sperme. Takođe, suplementi gvožđa mogu da ometaju apsorpciju cinka u organizam. Dobar izvor cinka: Orašasti plodovi, semenke, žitarice od celog zrna, rakovi i crveno meso.

UZNEMIRENOST: MAGNEZIJUM

Uz neprijatnost, na deficit magnezijuma ukazuju i grčevi u mišićima, problemi sa sluhom, razdražljivost, depresija. Preporučeni dnevni unos iznosi 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Magnezijum pomaže u preradi hrane u energiju i ključan je za zdravlje kosti i zubi. Najpotrebniji je ženama u menopauzi. Dobar izvor magnezijuma: Spanać je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 g ovog povrća podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za ovim mineralom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA