Kompjuter koji čita misli

Naučnici su stvorili neverovatan proces uz pomoć kog mogu da vide mentalne slike drugih ljudi. Ovo otkriće će im u budućnosti omogućiti da posmatraju ljudske misli dok one nastaju i razvijaju.

Kompjuter koji čita misli
Naučnici sa Univerzitetu u Kaliforniji uspeli su da dešifruju aktivnost mozga mereći krvotok kroz vizuelni korteks, a onda su tu informaciju iskoristili kako bi konstruisali slike onoga što osoba vidi.Tehnologija za sada može da prepozna samo delove filmova koji su korisnicima ove sprave pušteni pre korišćenja skenera.

Ipak, istraživači su uvereni da su na dobrom tragu da ubrzo otkriju način kojim će na ekranu moći da prikazuju mentalne slike koje nikada niko nije vidio osim onoga iz čije glave "izlaze".

Svrha ovog otkrića trebalo bi da bude ostvarivanje komunikacije s osobama koje su preživele moždani udar ili pale u komu. Ipak, potrebno je još monogo godina, neki kažu i decenija, pre nego što ovakva mašina bude u mogućnosti da čita misli ili namere osoba.

Dostignuće do koga se za sada došlo postignuto je tako što je kompijuter programiran tako da prepoznaje određene vizuelne infomacije i njihov odnos s krvotokom u vizuelnom korteksu.

Učesnici eksperimenta su gledali trejlere filmova, a računar je "učio" šta se dešava u mozgu osobe dok gleda taj film. Posle toga je u kompijuter ubačena baza podataka od 18 miliona sekundi slučajno odabranih videa sa Jutjuba. Taj materijal se iskoristio da bi računar sam pokušao da složi sliku iz infomacija koje je dobijao iz mozga eksperimentisanih osoba.

Kako bi istraživači bili sigurni da kompijuter ne "prepoznaje" trejlere koje je već obradio, eksperimentisani su gledali trejlere koji do tada nisu bili prikazani.Na kraju eksperimenta računar je uspeo da stvori mutnu, ali prepoznatljivu verziju onoga što se zaista odvijalo na ekranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA