Pisaće mašine sa monitorom

Najnovija ideja u oblasti IT su stare pisaće mašine usavršene tako da njihova starinska lepota dobije i modernu notu – USB priključak za povezivanje s računarom.

Pisaće mašine sa monitorom

Upravo takve USB pisaće mašine pravi povučeni genije iz Filadelfije, Džek Zilkin. Na stare mašine s trakom i tasterima koje valja dobro pritisnuti da bi se dobio otisak na papiru, Džek dodaje senzore i USB kabl koji se može utaknuti u svaki uređaj s USB priključkom, uključujući PC, Mek ili Ajped (iPad). Sve što otkucate na njoj pojavljuje se na ekranu.

Zanimljivo je da kad treba da ukucate prelaz u novi red zapravo morate metalnom polugicom da vratite valjak unazad, što veoma slikovito pokazuje zašto se jedan taster na računarskoj tastaturi zove „povratak valjka" (carriage return, CR), mada se koristi i naziv Enter (unesi), a još češće samo strelica usmerena naniže i unazad.

Ukoliko vam ovo izgleda previše moderno, stavite i papir pa će mašina kucati kao i obično - rezultat su u tom slučaju elektronski dokument i njegova papirna kopija.

Piscima koji još uvek stvaraju na pisaćoj mašini ovo je prilika da bezbolno zakorače u sadašnjicu. Dodatne informacije za njih i ljubitelje generalki nalaze se ovde a u Džekovoj mrežnoj prodavnici može se kupiti neka već prerađena lepotica za 600-800 dolara. Kome je to skupo, a ume da se služi lemilicom, Džek nudi i komplet za samogradnju koji je jeftiniji, a može se upotrebiti za sam-svoj-majstorisanje sa sopstvenom mašinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA