Prirodnim putem do poboljšanja raspoloženja

  • Zdravlje
  • 30. Sep 2011.

Saznajte koji su vitamini, bilje, dodaci ishrani i promene načina života najbolji "dizači" raspoloženja.

Prirodnim putem do poboljšanja raspoloženja

Za prevazilaženje depresije, pored lekova, preporučuju se vežbanje (3 sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno) i zdrava ishrana, u kombinaciji sa određenim suplementima. Evo par saveta:

Kantarion: za lečenje poremećaja sna, anksioznosti i blage do umerene depresije. Treba ga uzimati 900 do 1200 miligrama dnevno, i to najmanje od jednog do tri meseca da biste videli najbolje rezultate. Kantarion može stupiti u interakciju sa raznim lekovima, uključujući pilule za kontrolu rađanja, antidepresive, lekove protiv HIVa, i antikolagulansima, kao i sa drugim biljem i suplementima. Može da smanji efikasnost određenih lekova, i da pogorša sporedne efekte kada se uzima sa farmaceutskim antidepresivima.

S-Adenosil-L-metionin: istraživanja su pokazala da je vrlo efikasan protiv depresije.

Valerijana: biljni lek, pravi se od sušenog korena, često se uzima kao pomoć u borbi protiv nesanice i ponekad se koristi za anksioznost, premenstrualni sindrom i poremećaje raspoloženja u menopauzi.

Lavanda: aromaterapija, eterična ulja, kao i čajevi od lavande koriste se za relaksaciju, a mogu i pomoći u oslobađanju od anksioznosti i depresije.

Omega-3 masne kiseline: u ribljem ulju i pojedinim biljnim uljima, omega-3 masne kiseline se ponekad koriste da pomognu u borbi protiv depresije i drugih psiholoških problema. Preporučuje se doza od 2.000 do 4.000 miligrama ili više kada se uzima je cilj poboljšanje raspoloženja.

B vitamini: od suštinskog značaja su za ćelijski metabolizam i centralni nervni sistem.

Vitamin D: koristi se u lečenju sezonskog afektivnog poremećaja, oblika depresije koji se javlja tokom zimskih meseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA