Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

EU planira da do 2050. zabrani automobile u gradovima

Evropska komisija je juče predstavila plan "jedinstvene evropske saobraćajne zone" čiji je cilj radikalna promena u prevozu putnika u narednih 40 godina.

Auto-moto

Prema novom nacrtu zakona, EU namerava da u prvih 20 godina prepolovi broj vozila sa pogonom na fosilna goriva, posebno u urbanim sredinama, a da ih do 2050. u potpunosti zabrani.

Evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas navodi da direktive Brisela i novi porezi na gorivo treba da "isteraju" ljude iz svojih automobila i primoraju ih da koriste "alternativne" vidove prevoza.

EU planira da to ostvari postepenim preusmeravanjem na hibridne tehnologije, tako da se do 2050. evropskim putevima kreću isključivo vozila sa nultom emisijom CO2.

EU veliku prednost daje i javnom prevozu, pa se tako od građana očekuje da u budućnosti manje koriste lični, a više javni prevoz. Predviđa se čak zabrana letova za putovanja kraća od 300 kilometara kako bi se podstakla upotreba železnice.

"Naš cilj je, takođe, da do 2020. prepolovimo broj saobraćajnih nesreća na evropskim putevima, a da se do 2050. što je više približimo nultoj stopi stradalih", objasnio je Kalas.

11°

  • 16:00

    10°C
  • 19:00

    10°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI