Kuba dopustila kupovinu auta novijih od 1959.!

Predsjednik Kube Raul Kastro nastoji modernizovati kubanski privredni sistem, a najnovija mjera u sklopu reformi je dozvola stanovnicima Kube da kupuju automobile novije od 1959. godine.

Kuba dopustila kupovinu auta novijih od 1959.!

Kuba je napokon dopustila kupovinu i prodaju automobila proizvedenih nakon 1959. godine. Dok je vlada tu mjeru objavila još u aprilu ove godine, ona nije na snazi sve dok se ne objavi u Službenom glasniku, što se sada i dogodilo.

Američki automobili stari preko pola vijeka postali su dio imidža ove ostrvske komunističke zemlje, no ta će se slika sada sigurno početi mijenjati. Kubanski zakoni dugo su građanima zabranjivali kupovinu i prodaju automobila proizvedenih nakon 1959. godine, godine revolucije.

Kubanci će novije automobile sada moći kupiti od stranaca ili ljudi koji su zbog svojih zanimanja mogli kupovati automobile proizvedene u SSSR-u. Što se stranaca tiče, oni će moći kupovati automobile u odobrenim autokućama ili će ih moći uvoziti. Međutim, mogu kupiti samo dva automobila tokom svog boravka u zemlji.

Nove su mjere samo deo reformi kojima predsjednik Raul Kastro nastoji modernizovati kubanski privredni sistem. Raul je od 2008. godine, nakon preuzimanja vlasti od brata Fidela, uveo neke ograničene reforme karakteristične za sisteme slobodnog tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA