Borba za očuvanje sela i kulturnog nasljeđa

Osnovna škola (OŠ) "Stevan Nemanja" iz Gornjeg Dragaljevca kod Bijeljine, jedina škola iz Republike Srpske čiji je projekat pod nazivom "Volonterska zvona zvone" ove godine odobrila Akademija škola centralne Evrope (ACES), počela je da realizuje planirane aktivnosti prve faze projekta.

Borba za očuvanje sela i kulturnog nasljeđa

Akcija je počela juče uređenjem spomenika palim borcima iz Drugog svjetskog rata i proteklog rata. Volonteri, 36 učenika, uz pomoć tehničkog osoblja škole, očistili su oko dvije tone mulja sa popločane platforme ispred spomenika koji se nataložio usljed plavljenja obližnjeg potoka tokom većih padavina, prilaznu stazu i zasadili višegodišnje cvijeće.

Lokalna zajednica obećala je da će podržati akciju u narednim koracima uređenja spomen-područja. "Apelujemo da opštinski organi hitno preduzmu mjere zaštite od plavljenja ovog spomenika, jer je, u suprotnom, naše zalaganje uzaludno. Svako sljedeće izlivanje potoka neminovno će ponovo nanijeti mulj na spomenik" - poručili su iz ove škole.Koordinator ovog projekta iz OŠ "Stevan Nemanja" Slađa Vidović kaže da je jučerašnjom akcijom i zvanično počela planirana sedmica čišćenja.

Škola će tokom narednih dana raditi na uređenju školskog dvorišta i okoline. Prema njenim riječima, da bi realizacija projekta uopšte mogla da počne, bilo je potrebno organizovati susret partnerskih škola - OŠ "Pavle Rovinski" iz Podgorica, Crna Gora i OŠ "Matej Basarab" iz Trgovišta, Rumunija, što je neophodan uslov za odobravanje projekta.

Vidovićeva ističe da su novčana sredstva koja ACES odobrava za realizaciju projekata dovoljna za organizovanje susreta partnerskih škola i za manja ulaganja tokom provođenja ostalih planiranih faza, tako da je škola primorana da traži sponzore za sve faze projekta, u određenim oblastima.

OŠ "Stevan Nemanja" iz Gornjeg Dragaljevca poziva sve škole sa područja bijeljinske regije da se priključe akciji i u toku naredne sedmice organizuju ekološke aktivnosti u svojim školama, kao i mještane okolnih sela da u toku sljedeće sedmice rade na uređenju svojih domaćinstava i pročišćavanju odvodnih kanala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA