Hiljadarka sa Arifom završila u Britanskom muzeju!

Britanski muzej u Londonu obiqežiće 100 godina od Ruske revolucije posterima, medaljama i novčanicama iz komunističkih zemalja sa "slavnim dizajnima" među kojima će mesto naći i hiljadarka iz Јugoslavije sa Arifom Heralićem, piše britanski Gardijan.

Hiljadarka sa Arifom završila u Britanskom muzeju!

Na novčanicama se vide veseli seljaci, entuzijastični vojnici i posvećeni intelektualci kao i livnice, fabrike, njive, brane, kamioni, pruge i puške. Svi eksponati na izložbi, uključujući i postere, medalje, mjenice i novac, prikazuju poljoprivrednu produktivnost, industrijski napredak i vojnu srčanost bez premca. Kustosi, takođe, smatraju da su estetski kvalitetniji od drugih novčanica.

- Mislim da su izvanredno dizajnirane, naročito ako ih uporedimo sa zapadnim novčanicama iz istog perioda. Ove su daleko finije i ljepše. Iako su one sada devalorizovane i ljudima je rečeno da više ne vrijede ništa, te novčanica imaju neke od najslavnijih dizajna koji su ikada urađeni na papiru - kaže kustos Tom Hokenhal.

Izložbu je podržao britanski Umjetnički fond (Art Fund). On je obezbijedio sredstva za kupovinu nekih od najrjeđih primjeraka iz ovog perioda, među kojima su, prema priznanju samog fonda, novčanica od 5000 dinara iz Јugoslavije iz 1950. kao i bonovi iz SFRЈ.

Čast da se nađe među eskponatima je i hiljadarka iz SFRЈ na kojoj je nasmijani Arif Heralić, kao oličenje vrijednog livca. Heralić je bio dio grupe radnika fotografisanih 1954. na radnom mjestu, uz peć u Željezari u Zenici.

Njgov lik se posebno isticao i tako je slika oca jedanaestoro djece korišćena više od dvije decenije na jugoslovenskom tržištu. Istinita priča o Heraliću je daleko manje vesela, dodaje Gardijan: borio se sa alkoholizmom i preminuo je bez prebijene pare 1971, u 50. godini.

Među eksponatima će biti i novčanica od 100 šilinga iz Somalije (iz 1975), novčanica od 50 juana iz Kine (1980), novčanica sa Kube i druge, kao i oglas iz SSSR za banke sa državnom ušteđevinom koji izbjegava svako pominjanje koristi, poput kamate, jer su računi otvarani za dobrobit države, a ne pojedinca. Tu je i Orden radničke slave koju je SSSR izdavao u Ukrajini 1985.

- Јa sam fasciniran. Јa sam Englez, odrastao u kapitalističkom društvu. Ovo je za mene bio prozor u jedan sasvim drugačiji svijet i drugačiji pogled na stvari - reakao je Hokenhal.

Izložba "Valuta komunizma" biće otvorena od 19. oktobra 2017. do 18. marta 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA