Nova generacija modela Audi R8 stiže 2014

Nemački proizvođač automobila Audi je spreman da obnovi svoj vrhunski superautomobil, model R8, koji bi trebalo da se pojavi 2014, izjavio je tehnički direktor projekta Michael Dick.

Nova generacija modela Audi R8 stiže 2014
Prema Michael Dick-u, nova generacija modela Audi R8 će biti 100 kilograma lakša od aktuelne verzije, a to će biti moguće zahvaljujući novoj platformi od ugljeničnih vlakana i aluminijuma. Nova platforma će biti razvijena od strane kompanije Audi i to će takođe smanjiti troškove proizvodnje novog modela. Gospodin Dick je rekao da će nova struktura biti lakša i čvršća za 30% u odnosu na sadašnju i da će stići veoma brzo, mnogo ranije nego što su se glavi rivali na tržištu nadali. Tehnička baza će biti poznata kao MSS i ona će se koristiti na budućim Lamborghini modelima, najverovatnije kod naslednika modela Gallardo.

Novi Audi R8 će pokretati novi TFSI V8 motor koji je nedavno predstavljen u modelima Audi S6 i S8, jer Nemci pokušavaju da dobiju 600 konjskih snaga iz motora sa osam cilindara. Sve dok se nova generacija modela R8 ne prezentuje u 2014, Audi će otkriti tzv. facelifted verziju ovog superautomobila naredne godine, gde će biti osveženo i telo automobila i gama motora. Zatezanje lica će biti praćeno izbacivanjem "ekološke" verzije R8 nazvane E-Tron.

Audi R8 E-Tron imaće 53 kwh snažnu litijum-jonsku bateriju koja šalje snagu do četiri elektromotora, razvija 308 konjskih snaga i impresivnih 4.500 Nm obrtnog momenta, što omogućava superautomobilu da ubrza do 100 km/h za samo 4,8 sekundi. E-Tron će imati domet od 250 km sa samo jednim punjenjem baterija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA