Od crne do bele kože – „Dav“ kritikovan za „rasističku“ reklamu

„Unileverov“ robna marka za ličnu kozmetiku „Dav“ izvinila se zbog objavljivanja reklame za koju mnogi tvrde da je rasistička, a u kojoj tamnoputa žena dobija belu put nakon korišćenja proizvoda „Dav“.

Od crne do bele kože – „Dav“ kritikovan za „rasističku“ reklamu

Serija fotografija, koje su činile reklamu na Fejsbuku, skinuta je sa te društvene mreže. Nakon brojnih kritika, kompanija „Unilever" izdala je izvinjenje.

„Fotografija koju smo nedavno postavili na Fejsbuku nije postigla ono što smo želeli, a to je da na pravi način predstavlja žene drugih rasa osim bele. Duboko žalimo što smo uvredili ljude", istakli su iz kompanije.

Uprkos tome što su neki prihvatili izvinjenje, mnogi nisu, a podsetili su i na slične poteze u prošlosti, poput kožnog preparata za samopotamnjivanje, kojim je bela put okarakterisana kao „normalna".

Drugi su podsetili na potez iz 2011. godine kada je objavljena kontroverzna reklama u kojoj su se nalazile tri žene u rasponu od tamne do bele puti, a iza njih je stajalo „pre" i „posle". U reklami je sugerisano da je bela put najbolja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA