Ovako izgleda plantaža marihuane u Albaniji, a one je beru (FOTO)

Konzumiranje marihuane već je duže vrijeme omiljena razbibriga ljudi širom svijeta. U većini zemalja ova je droga ilegalna, ali to slabo utiče na njenu popularnost.

Ovako izgleda plantaža marihuane u Albaniji, a one je beru (FOTO)

Poznato je da se većina evropske marihuane proizvede u Albaniji, gdje je također ilegalna, ali budući da je mještani opisuju kao "zeleno zlato", jasno je koliko doprinosi njihovoj ekonomiji.

Procjenjuje se da je godišnji prihod od uzgoja trave u Albaniji oko pet milijardi eura, što je čak pola albanskog BDP-a.

U Albaniji se za kilogram marihuane dobije između 100 i 200 evra, dok se u Italiji ta cijena diže do čak 1500 eura, piše BBC, prenosi index.hr.

Albansko tržište nije veliko, pa se većina proizvedene trave izvozi u Crnu Goru, Grčku ili Italiju. Mnogi su farmeri itekako svjesni da je njihov posao ilegalan, ali brane se nezaposlenošću i teškim siromaštvom.

"Što god drugo zasadimo, od toga nema zarade. Policiji moraš platiti dvadeset posto, a ko to ne čini ide u zatvor", ispričao je jedan od njih za BBC.

Albansko selo Lazaret je sve do velike policijske akcije 2014. godine bilo poznato kao prijestolnica marihuane. Akcija je trajala puna tri dana, a mještani su se tad oružjem suprotstavili policiji.

Tom je prilikom uništeno čak 43 tone marihuane, a tadašnji gradonačelnik Tirane, sadašnji albanski premijer Edi Rama, najavio je rat narkomafiji.

Ipak, da uzgoj marihuane u toj zemlji još uvijek cvjeta, dokazuje i Facebook stranica "Albanian Weed" na kojoj se posve otvoreno objavljuju slike s albanskih plantaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA