Centri za zdravo starenje - za aktivan društveni život starijih građana

U Bijeljini je danas organizovan Okrugli sto na temu „Centri za zdravo starenje u službi razvoja lokalnih zajednica“ s ciljem predstavljanja ove vrste centara predstavnicima generacije treće dobi i razmatranja mogućnosti za njihovo osnivanje u ovom Gradu.

Centri za zdravo starenje - za aktivan društveni život starijih građana

Okrugli sto su organizovali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Populacioni fond Ujedinjenih Nacija i Gradska uprava Grada Bijeljina.Izvršni direktor nevladine organizacije „Partnerstvo za javno zdravlje" Sejdefa Bašić-Ćatić, navela je da u BiH trenutno postoji sedam ovakvih centara, dok je na nivou Republike Srpske za sada osnovan samo jedan, u Modriči.

- Nadamo se da bi naredne godine ovakav centar mogao biti otvoren i u Bijeljini. Ove ustanove su, zapravo, dnevni centri za ljude treće dobi koji se tu mogu okupljati i organizovati zajedničke društvene aktivnosti. Na ovaj način stara lica se podstiču i aktiviraju za učenje stranih jezika, rad na računaru, a imaju i mogućnost za obavljanje raznih vježbi prilagođenih njihovim godinama - pojasnila je Bašić-Ćatić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da je ovaj koncept centara prihvatljiv za lokalnu zajednicu i da se nada da će biti postignut dogovor o njihovom osnivanju.

- Ljudi koji su u trećem dobu ne smiju biti zaboravljeni i ovakav vid društvenog organizovanja bio bi od izuzetnog značaja za njih. Gradska uprava se trudi da pomogne svim kategorijama stanovništva i smatramo da bi osnivanje centara zaista doprinijelo zdravom starenju osoba koji imaju preko 60 godina - naveo je Mićić.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović naveo je da ovo Ministarstvo podržava osnivanjecentara za zdravo starenje u službi razvoja lokalnih zajednica, s obzirom na to da je ovaj koncept pokazao vrlo pozitivne rezultate.

- Ovo je vrlo pozitivan i human koncept, pa bi svaka opština i grad trebalo da otvore ovakve centre. Takođe, ovo je način da se aktiviraju i volonteri, koji bi mogli mnogo da doprinesu kvalitetu usluge u ovakvim ustanovama. Na taj način bi, zajedničkom, međugeneracijskom saradnjom, više kategorija stanovništva, poboljšali standard naših građana - istakao je Jović.

Pitanje finansiranja centara je moguće riješiti izdvajanjima iz budžeta, ali i preko donacija i sredstava dobijenih za finansiranje projekata u ovoj oblasti, istaknuto je na okruglom stolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA