Šta se najviše čita i koje su najtraženije knjige u Republici Srpskoj i Srbiji

Iako živimo u vremenu novih medija, kada televizija i još više internet vladaju našim životima, mnogi i dalje pronalaze vrijeme za druženje sa knjigom. Mnogima je čitanje knjiga jedan od najboljih procesa opuštanja kojem se uvijek vraćaju nakon napornog radnog dana te se tako između ostalog i bore protiv stresa.

Kultura

Junaci iz knjiga nas vode u neka druga vremena, prepuštamo se mašti i odlazimo daleko od stvarnosti, daleko od onoga što nas svakoga dana muči. Postoji li ljepši način za završiti dan nego uz čitanje zanimljive knjige? Mnogi bi se složili da ne postoji.

Čitanje knjiga ne može da zamjeni nijedan drugi medij, među kojima su danas svakako najzastupljeniji internet i televizija. Mnogi čitaoci će se složiti da oni nemaju dušu, nemaju poseban šmek kakav ima samo knjiga, nemaju tu moć opuštanja za oči i kada ste premoreni od gledanja u monitor na poslu, čitanje knjige vas i dalje opušta. Upravo radi toga, pravi čitaoci će uvijek prvo izabrati knjigu umjesto adaptacije knjige u film, što danas često može da se vidi.

Nedavno je sprovedeno jedno istraživanje u kojem su učestvovali ispitanici od 13 do 75 godina starosti koji su odgovarali na pitanja šta se najviše čita i koje su knjige kod nas najtraženije. Iako rezultati govore da se generalno ne čita mnogo, što za posljedicu često ima razne jezičke nedoumice i pravopisne greške, oni koji čitaju, imaju svoje favorite.

Najpopularnije knjige kod školaraca

Kod mlađe populacije, odnosno kod osnovaca i srednjoškolaca, najpopularnije su knjige koje predstavljaju obaveznu školsku literaturu, a uz njih, popularne su i hit dječje knjige među kojima se ističu i one ekranizovane. Tako osnovci i srednjoškolci najviše čitaju „Gospodara prstenova", i serijal knjiga o Hari Poteru (najpopularnija je knjiga" Hari Poter i relikvije smrti").

Tinejdžerke vole da čitaju popularnu žensku literaturu, a tu se ističe roman „Pedeset nijansi sive". Popularna trilogija britanske spisateljice E.L. Džejms je zaludela ženski svijet i jako brzo se svrstala među bestselere.

Djeca priznaju da najviše čitaju na raspustu jer tada imaju najmanje školskih obaveza i najviše vremena.

Ovdje treba dodati jednu stvar. Iako mnogi govore da su računari, internet i ostala moderna tehnologija glavni krivci što školarci danas ne čitaju knjige i školske lektire, mi se ne slažemo u potpunosti sa tim. Naime, učenici na svom spisku lektira često imaju mnoga i odraslima nerazumljiva djela, koja i sami slabo razumeju. Tada često traže pomoć preko interneta jer ako im se objasne nerazumni djelovi, oni će lakše napisati analizu i dobiti dobru ocjenu u školi. Stoga, uz čitanje lektira, uvijek im dobro dođe pomoć kod pisanja lektira. Na takvim internet stranicama objašnjeni su djelovi knjiga koje učenici najčešće ne razumeju.

Najpopularnije knjige za studente i mlade do 30 godina

Mlađa populacija do 30 godina i studenti priznaju da su im neke od najboljih knjiga one koje su im bile obavezne školske lektire, te tako ističu romane „Majstor i Margarita" pisca Mihaila Bulgakova, Kafkin „Proces", te „Stranac", djelo čuvenog francuskog pisca Albera Kamija . Osim toga, vole i „Igre prestola". Knjige najčešće čitaju kada im to posao ili obaveze na fakultetu dozvole, a češće čitaju u zimskim mjesecima.

Popularne knjige za odrasle (starije od 30 godina)

Kada je u pitanju populacija iznad 30 godina, daleko više čitaju žene nego muškarci i to najčešće beletristiku, istorijske i ljubavne romane i trilere. Top 5 najčitanijih knjiga su „E baš vam hvala" ( Marka Vidojkovća), „Olujni bedem" (Dejana Stojiljkovića), „Čovek po imenu Uve" ( Fredrika Bakmana), kao i knjiga „Traži me" (Mirjane Bobić Mojsilović).

Uz neke nove autore od kojih je najpopularniji norveški muzičar i pisac bestselera Ju Nesbe sa svojim mnogobrojnim kriminalističkim romanima od kojih se ističu „Krv u snijegu" i „Sneško", uvijek su popularne i bezvremenske knjige Ive Andrića među kojima se ističe knjiga „Priče", koja predstavlja njegove sabrane priče i pripovetke, te knjiga „Romani", u kojoj se nalaze djela „Na Drini ćuprija", „Travnička hronika", „Prokleta avlija" i „Gospođica", takođe u jednoj knjizi.

Roditelji maloj djeci najviše čitaju „Srpske narodne bajke" te „Maja - Pričice za laku noć".

Kako doći do knjiga?

Danas mnoge knjižare nude razne popuste za knjige pa tako često možete kupiti dvije knjige za cijenu jedne. Tu su i razni sajmovi knjiga, a sve više knjiga dostupno je i onlajn, u pdf formatu. A možda je najbolje rješenje da se ipak učlanite u biblioteku.