"Dječaku leptiru" zamijenjeno 80 posto kože i ostvaren životni san

Maleni Hassan koji živi u Njemačkoj ima rijetki genetski poremećaj poznat kao bulozna epidermoliza, zbog čega mu je koža krhka kao krila leptira. Ljekari su mu sada darovali novi život i nakon niza spasonosnih operacija 80 posto kože mu je prekriveno novom genetički modificiranom kožom.

Zdravlje

Komadić njegove kože je prvo modifikovan u laboratoriji te joj je "popravljena" DNK. Skoro dvije godine kasnije nova koža skoro sasvim normalno obavlja svoju funkciju.

Iako o dječaku nije objavljeno više informacija, kako bi se zaštitila njegova privatnost, Hassanov otac kazao je da sve ovo izgleda kao san.

"Hassan sada osjeća kako je biti normalna osoba, igra se, aktivan je, uživa u životu i nije kao prije", rekao je presretni otac.

Dječak rođen u Siriji imao je rane i plikove po cijelom tijelu još otkako je imao samo nekoliko dana. Inače proteini različite slojeve kože drže zajedno, a kod ovog poremećaja u DNK to nedostaje.

U septembru 2015. godine četiri kvadratna centimetra Hassanove kože poslana su na biopsiju i utvrđeno je koje "instrukcije" nedostaju njegovoj DNK.

To je genetički modifikovano i nakon tri veoma zahtjevne operacije dječak sada ima novu kožu.Dosadašnji život Hassan je proveo u zavojima, ali 21 mjesec kasnije nema znakova plikova niti se koža ošteti kada je štipnete prstima

."Dijete sada može u školu, može igrati fudbal i ovo je izuzetno povećanje kvaliteta njegovog života", rekao je dr. Tobias Hirsch iz Dječije bolnice Univerziteta Ruhr u Bochumu, Njemačka.

Analiza dječakove kože objavljena je u žurnalu Nature.