Zbog zdravstvenih problema Ivi Sanaderu odgođeno suđenje

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Hrvatske koje je trebalo početi danas odgođeno je zbog njegovoh zdravstvenih problema, prenose hrvatski mediji.

Zbog zdravstvenih problema Ivi Sanaderu odgođeno suđenje

Sud je prihvatio medicinsko vještačenje, a suđenje se odgađa do 3. novembra 2011. godine. Sudski vještak je zaključio kako će pacijent nakon pregleda i bez dodatnih komplikacija biti sposoban za suđenje već naredne sedmice.

"Kako nisu ispunjeni uslovu za zakazanu raspravu, rasprava se odgađa za 3. i 4. novembar prema unaprijed utvrđenim terminima", rekao je sudija Ivan Turudić.

Sanader će se pred ovim sudom prvi put javno suočiti i izjasniti o USKOK-ovoj optužnici za ratno profiterstvo u slučaju uzimanja 3,6 miliona kuna (pola miliona eura) provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.

Ukoliko Sanadera bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od 10 godina zatvora. Sanader je optužen i da je primio 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Bivši premijer sumnjiči se i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela u slučaju Fimi medije, odnosno izvlačenje više od 100 miliona kuna iz ministarstava i javnih poduzeća. Osumnjičen je i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a sa Diokijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA