Probleme riješiti međusobnim dijalogom i sporazumom

Nedvosmislen stav Republike Srpske /RS/ jeste da Izrael i Palestina probleme moraju riješiti međusobnim dijalogom i sporazumom, a nikako nametanjem rješenja od trećih strana ili tijela međunarodne zajednice, izjavio je danas premijer RS Aleksandar Džombić nakon razgovora sa izraelskim ministrom inostranih poslova Avigdorom Libermanom.

Probleme riješiti međusobnim dijalogom i sporazumom

"Ono što mi tražimo u BiH jeste upravo to da se međusobnim dijalogom rješavaju sva pitanja od značaja za BiH i da se na taj način odredi razvojni put društva i BiH", rekao je Džombić novinarima.

On je naveo da je sa Libermanom razgovarao i o drugim vidovima saradnje između RS i Izraela, o već ostvarenim kontaktima nevladinog sektora i međusobnim posjetama koje su organizovane, kao i drugim projektima koji predstoje i koje bi trebalo da se realizuju u obostranom interesu.

Premijer Džombić naglasio je da će dobri odnosi i saradnja biti nastavljeni i u narednom periodu, dodajući da se očekuju značajaniji projekti, ne samo u privrednoj oblasti, već i u drugim sferama saradnje Izraela i Srpske.

Džombić je istakao da je ovo treća posjeta Libermana Srpskoj koja pokazuje da Izrael tretira RS kao ravnopravnog partnera u BiH, na čemu mu je RS veoma zahvalna, kao i na prijateljskim stavovima i dobroj saradnji.

Liberman je rekao da je sa premijerom Džombićem razgovarao o mnogim temama koje su već započete, kao i onim koje očekuju svoju dalju evoluciju i konkretizaciju, napomenuvši da su neke već dovedene do realizacije, kao što su teme vezane za javnu diplomatiju i razmjenu učenika i studenata.

On je izrazio zahvalnost doprinosu koji je Vlada RS dala u ovjekovječenju stradanja jevrejskog naroda na ovim prostorima u okviru nekoliko konkretnih projekata, među kojima je i izgradnja Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci.

Liberman je najavio da će 31. oktobra u Banjaluci prvi put biti održan "Dan Izraela", izrazivši nadu da će privredna saradnja biti slična onoj koja se odvija i u drugim oblastima, kao što su kulturna saradnja između mladih, te specijalizacije u oblasti medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA