Proslavljeni Orkestar harmonika iz Ugljevika 15. decembra u Sava centru

Proslavljeni Orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika pod vođstvom Slavka Nikolića održaće 15. decembra prvi veliki solistički koncert u beogradskom Sava centru.

Proslavljeni Orkestar harmonika iz Ugljevika 15. decembra u Sava centru

Nikolić je rekao Srni da će u dvočasovnom programu izvesti tradicionalnu srpsku muziku i muziku drugih naroda, ali i pop i rok numere u vlastitoj obradi od Zdravka Čolića, "Legendi" i "Bijelog dugmeta" do "Dip parpla" i "Pink flojda".

On kaže da je u protekle dvije decenije ovaj orkestar talentovane djece sve svoje nastupe širom svijeta otvarao izvođenjem "Marša na Drinu" i da će, najvjerovatnije, tako biti i na koncertu u srpskoj prijestonici.

"Mnogo smo proputovali, stekli nagrade i popularnost, iza nas su nastupi na Olimpijadi u Rusiji i u Zlatnoj dvorani u Omanu, televizijski nastupi pred višemilionskom publikom, ali još imamo neostvarenih želja i jedna od najvećih se ispunjava ovim koncertom u Beogradu na kojem svim srcem priželjkujemo veliku podršku publike", ističe Nikolić.

Prema njegovim riječima, veliki solistički koncert u Sava centru i potom koncert 22. decembra u "Spensu" u Novom Sadu trebalo bi da bude početak svjetske turneje Orkestra harmonika naredne godine.

Nikolić kaže da Orkestar ima 35 članova, među kojima je 12 djevojčica, uzrasta od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole, praktično do odlaska djece na fakultete.

"Za proteklih 20 godina rada kroz ovaj orkestar prošlo je stotine djece koji su danas svi profesionalni muzičari, članovi poznatih bendova ili imaju svoje uspješne bendove, bubnjari, klavijaturisti i harmonikaši koji prate estradne zvijezde i sviraju širom svijeta", dodao je on.

Prema riječima Nikolića, Orkestar harmonika djeluje kao porodica u kojoj muzičare koji odu zamjenjuju njihova mlađa braća i sestre, a harmonija u orkestru prenosi se i na njihovo svakodnevno druženje u periodu odrastanja, školovanja i profesionalnog rada.

"Svima nam teško kada djeca moraju da odu iz Orkestra, ali niko od njih u stvari ne odlazi zauvijek, jer se svi povremeno vraćaju i nastavljaju da sarađuju i da pomažu naš rad", naglašava Nikolić.

On dodaje da sa djecom radi u timu i da, pored njega, i sama djeca prave obrade numera i splet pjesama od kojih neke trenutno izvode. Nikolić kaže da orkestar redovno vježba subotom u prostorijama škole, a pred velike nastupe sviraju danima zaredom i trude se da, pored uvježbanosti, redovno i obogaćuju repertoar.

"Sviramo sve što je lijepo, ali konstanta je tradicionalna srpska muzika i naš princip koji dosljedno poštujemo da, i kada u svijetu predstavljamo BiH, isred našeg imena uvijek piše i Republika Srpska", kaže Nikolić.

Uprkos svim uspjesima i popularnosti, Nikolić ocjenjuje da Orkestar nema novca ni podršku koju zaslužuju djeca iz malog Ugljevika koja su stigla do nastupa na Olimpijadi, pa sami moraju da finansiraju odjeću i za veliki solistički koncert u beogradskom Sava centru.

"Teško se finansiramo i da nije pomoći `Rudnika i termoelektrane Ugljevik` ne znam ni kako bismo radili", kaže on, podsjećajući da je za svaki uspjeh potrebno i određeno ulaganje.

Nikolić kao primjer navodi da im je nakon dvije decenije uspješnog rada najveću popularnost donio nastup i ulazak u finale televizijskog šou programa u Srbiji, kao i kvalitetni profesionalni snimci koji su tada urađeni.

Vođa Orkestra harmonika Slavko Nikolić je nastavnik muzičke kulture iz Sarajeva, gdje je kao učenik bio član a kasnije i vođa školskog orkestra, da bi kasnije u istoj školi kao nastavnik i sam formirao orkestar kao školsku sekciju.

Muzički uspjesi ga, kaže, prate od početka karijere i traju do danas, a u te uspjehe ubraja i sina koji svira harmoniku i gitaru u orkestru i ima svoju grupu, a od dvije kćerke jedna pjeva u orkestru.

Ipak, svi ti uspjesi ni slava nisu Nikoliću pomogli da 22 godine nakon rata u BiH vrati u vlasništvo svoju imovinu u opštini Novi Grad u Sarajevu koju je uzurpirao lokalni privrednik, pa uprkos brojnim dobijenim obećanjima još živi kao podstanar u Bijeljini.

"Moje je da učim djecu i da sviramo za ljepotu i za dobrotu u svijetu, a na drugima je da savjesno i najbolje što mogu rade svoj posao i održe svoja obećanja", zaključio je u razgovoru za Srnu vođa Orkestra harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika Slavko Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA