Alpski Karibi – jezero koje svake godine „proguta“ park

Priroda je puna lepota za koje nikada ne bismo rekli da su prirodne. Jedan od primera je jezero u Austriji koje iz godine u godinu izvodi neverovatan trik: tokom leta je sedam puta dublje nego tokom zime kada gotovo da nestaje!

Zanimljivosti

Griner ze, to jest Zeleno jezero nalazi se u austrijskoj planinskoj regiji Gornje Štajerske. Priroda koja ga okružuje ostavlja bez daha ljubitelje planinarenja koji se od napornog pešačenja rado odmaraju na obližnjim klupama.

Ukoliko žele da predahnu na isti način i posle sredine juna, meštani, turisti i putnici namernici moraju da obuku ronilačko odelo ili makar kupaći kostim!

Sa prvim danima proleća, sneg sa obližnih planina počinje da se topi i polako ispunjava basen jezera koje tada više liči na baricu duboku metar ili dva.

Kako dani prolaze, staze, stabla, grane i na kraju i most nestaju ispod površine vode.

Rezultat ovog prirodnog fenomena je podvodni park koji polako počinje da izvire iz jezera krajem jula kada voda počinje da isparava.

Budući da je voda u jezeru nastala topljenjem snega, potpuno je prozirna i izuzetno hladna - njena temperatura ne prelazi sedam stepeni Celzijusovih ni tokom najtoplijih letnjih dana.

Jezero je zbog providne vode smaragdne boje pa je poznato i kao alpski Karibi.