Jovičić: Za skoro tri decenije zaposlen samo jedan član

Slijepi i slabovidi ostvaruju pravo na štap i naočare, ali bi tu pomoć trebalo uvesti i za lica sa oštrinom vida do 0,05, jer je i njima neophodan štap da bi se mogla snaći ili upozoriti druge da čovjek u blizini ne vidi, navodi predsjednik Međuopštinskog saveza slijepih i slabovidih lica LJiljana Jovičić.

Jovičić: Za skoro tri decenije zaposlen samo jedan član

Međuopštinski savez slijepih i slabovidih lica Bijeljina, Ugljevik i Lopare za skoro tri decenije uspio je da zaposli samo jednu osobu, ali će u narednom periodu ovom poslu intenzivnije pristupiti, najavljuje predsjednik Saveza LJiljana Jovičić.

"Zaposlili smo Milijanu Smiljanić, majku troje djece u Banji Dvorovi. Ona je snalažljiva i vrijedna žena - fizioterapeut. Radi u Banji, a ovih dana očekujemo da bismo je mogli i trajno zbrinuti u tom pogledu", navodi Jovičićeva za Srnu.

Trenutno, ovaj savez broji 96 lica sa težim ili lakšim oblicima invalidnosti u ove tri opštine.

"U Bijeljini sada imamo redovnu tranšu podijeljenu u šest mjeseci - svoje prostorije koje nam Grad plaća. Tranša je 2.500 KM godišnje, čime pokrivamo troškove", kaže Jovičićeva i napominje da su Ugljevik i Lopare zanemarili slijepe i slabovide sugrađane.

Ona navodi da u Ugljeviku tranša za deset registrovanih slijepih i slabovidih lica izostaje već mjesecima, kao i u Loparama, gdje ih je registrovano četvoro, koja nisu primila pomoć unazad godinu i više.

Jovičićeva prošlu godinu ocjenjuje kao "prilično dobru", u kojoj je, zajedno sa bijeljinskom Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom "Kolosi", realizovano nekoliko projekata.

"Tokom godine, redovno smo dobijali prehrambeno-higijenske pakete, imamo besplatne godišnje karte od `Semberija transporta` za kretanje po gradu, a za potrebe daljeg putovanja plaćamo karte, najčešće do 50 odsto", ističe ona.

U gradskoj biblioteci u Bijeljini slijepa i slabovida lica imaju svoj kutak, članske karte i mogućnost korištenja Audio-Braj internet kluba i čitaonice.

"Sve ovo je velika stvar za nas, jer je riječ o veoma ugroženim licima koja ne mogu da zarade, a primaju pomoć za tuđu njegu od 165 KM, za prvu kategoriju, odnosno 83 KM - za drugu kategoriju. Neki od njih su korisnici invalidskih penzija", napominje Jovičićeva.

Ona naglašava da u Bijeljini slijepa i slabovida lica redovno primaju novac, ali da se u Ugljeviku i Loparama, kada je riječ o njegi i pomoći, nikad ne zna kada će biti isplate.

Savez je uspio da, zajedno sa "Kolosima" obezbijedi zvučnu signalizaciju na semaforima kod Osnovne škole "Sveti Sava", a od ove godine će nastojati da dobiju finansije za postavljanje zvučne signalizacije u centru grada.

"Sve javne ustanove koje imaju stepenište, prema našoj inicijativi, trebalo bi da na ivici budu prefarbane u žuto. Taj posao nije skup, ne traži velike investicije, ali je neophodan ne samo za slabovide, nego i za starije ljude", navodi LJiljana Jovičić.

Ona napominje da je u planu i lift sa senzorima za slijepe u Domu zdravlja Bijeljina. Jovičićeva podsjeća da slijepi i slabovidi ostvaruju pravo na štap i naočare.

"Mi apelujemo da se ta pomoć uvede i za slabovida lica sa oštrinom vida do 0,05, jer je i njima neophodan štap da bi se mogli snaći ili upozoriti druge da nešto nije u redu - da čovjek u blizini ne vidi...", ističe Jovičićeva.

Ona je navela da bi ova pomagala trebalo da budu besplatna, ali da se i u njihovoj nabavci učestvuje sa 20 odsto od ukupne cijene.

Savez intenzivno radi na pomoći članovima, posebno kada je riječ o socijalnim davanjima, ali i na većem zapošljavanju.

"Bilo bi dobro da se i granica od 35 godina za nabavku kompjutera pomjeri, jer je sada tako određeno zakonima", kaže Jovičićeva za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA