Drevnom japanskom metodom mogu da uštede i najveći rasipnici

Japanci imaju recept za sve. Narod sa druge planete čija disciplina jednako plaši i fascinira, ali svakako daje primer koji bismo i mi mogli da sledimo s vremena na vreme. Posebno kad se radi o raspolaganju novcem.

Zanimljivosti

"Kakeibo" je drevna metoda kojom su se Japanci vekovima služili da kapital domaćinstva rasporede što ekonomičnije. Ako u obzir uzmemo činjenicu da je zemlja sa Dalekog istoka kroz istoriju civilizacije predvodnik tehnološkog progresa i prosperiteta, ne postoji nijedan razlog da njihove trikove dovodimo u pitanje.

Radi se o krajnje jednostavnom metodu, čiji je cilj da pojedincu da uvid u to koliko novca i na šta tačno daje u toku jednog meseca, pa da u skladu s tim na racionalan način izvrši preraspodelu troškova. Sve što treba da uradite jeste da na kraju meseca poimence popišete bukvalno sve svoje troškove. Ključ je da se u pravljenju ove liste napravite četiri grupe:

1. preživljavanje - kirija, računi i hrana

2. neobavezno - odeća, restorani i kafići, uređaji...

3. kultura - bioskop, pozorište, koncerti, sportska događanja...

4. dodatno - pokloni, neplanirane popravke, hitni slučajevi...

Na prvi pogled i ne deluje kao neka revolucionarna fora, ali zapravo će vam pomoći da mnogo racionalnije usmeravate novac iz džepa, pri čemu daje takve rezultate da može da se uštedi i do 30 odsto budžeta.