Grupa Metallica dobila “Nobelovu nagradu za muziku”

Nakon skoro četiri decenije duge karijere, bend Metallica će ovog proljeća dobiti nagradu Polar Music Prize, koja se često naziva i “Nobelovom nagradom za muziku”.

Grupa Metallica dobila “Nobelovu nagradu za muziku”

Nagrada se dodjeljuje na međunarodnom nivou za izvrsnost u muzici, a grupa će dobiti milion švedskih kruna, što je približno 126 hiljada dolara. Bend će donirati novac vlastitoj organizaciji All Within My Hands, koja pomaže zajednicama u obrazovnom radu, raznim donacijama za hranu i drugim lokalnim uslugama.

"Još od Vagnera i Čajkovskog, niko nije napravio muziku koja je toliko fizički nabijena i furiozna, a istovremno tako pristupačna. Metallica je svojim virtuoznim sviranjem i korištenjem ekstremno ubrzanog tempa odvela rok muziku na mjesta na kojima nikada ranije nije bila. U svijetu grupe Metallica, soba svakog tinejdžera, kao i svaka koncertna dvorana, pretvara se u Valhalu. Snaga njihovih beskompromisnih albuma pomogla je milionima slušalaca da transformišu osjećaj izolovanosti u supersilu", naveli su organizatori Polar Prize nagrade.

"Našli smo se u veoma probranom društvu. Ovo je ogromno priznanje za sve što je Metallica napravila tokom posljednjih 35 godina. Istovremeno, osjećamo da smo u najboljim godinama i da je još mnogo dobrih godina pred nama", kazao je za BBC bubnjar Lars Ulrih.

Povodom nagrade se oglasio i frontmen Džejms Hetfild.

"U svoje i ime benda Metallica, zahvalan sam što smo dobili ovu nagradu, kao dio našeg nasljeđa, naše istorije", rekao je Džejms.

Oni su prvi metal bend koji je dobio Polar Music Prize, koja je prethodno otišla u ruke muzičara i sastava kao što su Pol Mekartni, Džoni Mičel, Čak Beri, B.B. King, Pol Sajmon, Peti Smit, Björk, Pink Floyd, Led Zeppelin, Stivi Vonder, Brus Springstin, Elton Džon i Kvinsi Džouns.

Nagradu Polar Music ustanovio je Stig Anderson, menadžer švedske pop grupe Abba, a dodjeljuje se od 1989. godine. Naziv je dobila po njegovoj izdavačkoj kući i studiju Polar Music, gdje je Abba napravila većinu svojih albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA