Najzdraviji parovi namirnica

Zašto se jabuke dobro slažu s ovsenom kašom? Šta to u maslinovom ulju pojačava lekovita svojstva paradajza? Zašto grašak treba da je

Zdravlje
Epidemiolog Dejvid R. Džejkobs, profesor na Univerzitetu u Minesoti, tvrdi da određene kombinacije namirnica mogu da budu mnogo lekovitije nego kada bismo iste te namirnice jeli pojedinačno.Ovaj fenomen nazvao je sinergija hrane i na osnovu njega napravio kombinacije koje će vam pomoći da se rešite zdravstvenih tegoba.

Paradajz i maslinovo ulje: Zbogom problemima sa srcem

Paradajz je bogat antioksidantom likopenom, koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Apsorpciju likopena pojačavaju zdrave masti, poput maslinovog ulja, pa je ova kombinacija dobitna za sve one koji imaju problema sa srcem.

Ovsena kaša i jabuke: Snižavaju holesterol

Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete barem tri puta nedeljno.

Jogurt i laneno seme: Ubrzavaju lenja creva

U stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne, a neke ne. Kada loše nadvladaju dobre, dolazi do smetnji u varenju, do nadimanja, gorušice, podrigivanja, bolova...Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u telu i tako reguliše varenje. Idealan izbor za zdrav stomak je laneno seme. Svakog drugog jutra u 2 dl jogurta stavite dve kašike lanenog semena i smetnje s varenjem će nestati.

Grašak i papričica: Teraju hronični umor

Ako ste stalno umorni i nemate energije, onda u jelovnik morate da ubacite namirnice bogate gvožđem. A da bi se to gvožđe apsorbovalo, neophodno je da jedete namirnice koje će pomoći da se to gvožđe maksimalno iskoristi. Zato je važno da uz spanać, crveno meso i grašak, koji su prava mala riznica gvožđa, jedete ljute papričice. One su bogate vitaminom C, koji vezuje gvožđe direktno za krvna zrnca. Idealna mera je da jednom dnevno pojedete po 200 g graška i spanaća, a tri puta nedeljno po 250 g crvenog mesa i jednu papričicu.

Brokoli i jaja: S njima je lakše kroz klimaks

Ako imate jake grčeve svakog meseca pred ciklus ili jako teško podnosite klimaks, neophodno je da povećate unos kalcijuma i vitamina D. U toku nedelje pojedite bar kilogram brokolija, 400 g morske ribe i tri jajeta. Ukoliko imate problema s povišenim masnoćama u krvi, jaja zamenite čašom mleka s minimumom mlečne masti.

Mleko i med: Izlečiće nesanicu

Toplo mleko sadrži triptofan, aminokiselinu s prirodnim sedativnim dejstvom i kalcijumom, koji uz sva druga svojstva pomenutoj kiselini omogućava da prođe kroz čitav organizam. Ukoliko u toplo mleko dodate i kašičicu meda, miran san je zagarantovan.

Pomorandže i šargarepa: Imaćete oštriji vid

Mandarine, narandže i šargarepa prava su riznica vitamina A, koji je neophodan za očuvanje vida. Osim toga, ove namirnice sadrže enzime koji obezbeđuju dodatnu apsorpciju ovog vitamina u organizam, pa zato navalite na narandžasto voće i povrće čim primetite da vam vid slabi. Idealna mera je 300 g dnevno bilo koje od ove tri namirnice.

Bademi i banane: Da vas ne boli glava

Magnezijum koji se nalazi u bademima može da ublaži glavobolju. Takođe, osim badema možete da jedete banane, sušene kajsije, integralni pirinač ili indijski oraščić. Idealna doza je 50 g dnevno.

Časovnik za idealan jelovnik otkucava doručak u sedam

7 h 50 g ovsene kaše, prelivene sa 250 ml mleka ili jogurta sa 1,6 odsto masti, i rendana jabuka

10 h banana ili šaka badema

13 h 200 g grilovane skuše, 200 g graška

16 h 2 dl ceđenog soka od pomorandže

19 h 150 g dinstane junetine sa spanaćem i brokolijem, salata od paradajza prelivena maslinovim uljem

23 h šolja toplog mleka zaslađenog medom