"Punih 10 godina visio sam na Fejsu, Tviteru i Instagramu, a onda sam ugasio sve profile iz jednog razloga"

Novinar "Biznis insajdera" Ben Gilbert prestao je da koristi društvene mreže nakon više od decenije korišćenja. Sada je otkrio zašto.

"Punih 10 godina visio sam na Fejsu, Tviteru i Instagramu, a onda sam ugasio sve profile iz jednog razloga"
"Ponovo sam tu, budeći se 10 minuta kasnije iz samoindukovane kome na Tviteru. O čemu sam ono čitao? Zašto sam toliko ljut? U čemu je poenta? Ispostavilo se da je nema i da je nikada nije ni bilo. Završio sam sa društvenim medijima. Deaktivirao sam svoje naloge na Fejsbuku i Tviteru i nemam nameru da se vraćam", napisao je Gilbert.

Ako ste u toku protekle decenije proveli neko vreme na Fejsbuku ili Tviteru, onda znate tačno o čemu se radi.

- Otvorite Fejsbuk/Tviter/Snepčet/Instagram/itd. na napravi po vašem izboru, počnete da skrolujete i nešto vas pogodi. Možda je to politička konverzacija između prijatelja, ili svađa među ljudima koji su dovoljno slavni da se istaknu na društvenim medijima, ali ne toliko da troše svoje vreme na važnije stvari - piše Gilbert.

- Ako je rasprava posebno zabavna, možda ćete se ubaciti sa GIF-om Majkla Džeksona kako jede kokice, ili Stivena Kolbera. Bilo kako, ‘umešani ste'- sve dok ne shvatite da, naravno, niste i da ništa od toga nije važno, a čak nije ni stvarno zabavno. O čemu se uopšte vodila rasprava? Koga je briga? To je stvarnost korišćenja društvenih medija u 2018. Čestitam! Nadigrali ste sami sebe, odnosno pre će biti da su vas nadigrali - ističe Gilbert.

- Emocije vas ubede da reagujete na nešto postavljeno na društvenom mediju što gotovo sigurno nema stvarni uticaj na vaš život. Intrigantno je kako čitav taj sistem funkcioniše, zasnovan na ljudima koji žele da se njihovi postovi vide. Bolje da ovaj post bude interesantan i aktuelan, inače ga niko neće lajkovati! - ukazuje novinar.

On objašnjava da je u pozadini toga skretanje pažnje na pojedinca.

Takođe navodi da će za one koji pasivno skroluju i ne nalaze tu mnogo za sebe, društveni mediji biti od male vrednosti, te da će se verovatno okrenuti nečem drugom.

Ali, postovi su napravljeni da vas privuku i drže zainteresovanima, a kao savršeni primer toga Gilbert navodi "Tviterov" pomak ka nehronološkom vremenskom rasporedu.

On smatra da je hronološki raspored bio odličan način predstavljanja sveta kao toka masovne svesti. Tu je bilo haosa, težine u navigaciji, ali promena na nehronološki fid nije tu da popravi te slabosti, već da izbacuje sadržaj koji te drži zainteresovanim i koji te neće odbiti i okrenuti ka drugoj aplikaciji.

"Važno je samo da što duže ostajete tu", ističe Gilbert.

Iako je pokušavao da se drži dalje od svog telefona, često bi mu pažnju privuklo novo obaveštenje na "Fejsbuku". Potom bi po ko zna koji put razmišljao da prosto izbriše svoje naloge.

- Da li ikad naučim nešto iz društvenog medija? Nikad. To je uvek skretanje pažnje i verovatno je stvorilo kod mene osećaje koji ne želim: ljutnju, tugu ili frustraciju, ali i razočaranje u sebe jer nisam mogao da se prosto fokusiram na jednu stvar u dato vreme - ističe Gilbert, dodajući da se borio protiv potrebe da otvori novi tab i proveri odgovore na "Tviteru".

On smatra da je to zato što su ljudska bića proizvod navika.

- Teško je ne proveravati naloge na društvenim medijima jer sam to uradio hiljadama puta do sada. Dobra vest je da postoji jednostavno rešenje za ovaj problem: prestanite koristiti društvene medije. Ugasite ih. Problem rešen - zaključio je Gilbert.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA