Usvojiš koku, dobiješ organsko jaje

Žitelji češkog grada Ostrava koji žele da u svojoj ishrani imaju isključivo organska jaja koja su snijele kokoške hranjene domaćom hranom, a ne koncentratom, mogu za 500 čeških kruna (oko 20 eura) na godinu dana da usvoje kokošku.

Usvojiš koku, dobiješ organsko jaje
Ovaj dovitljivi bračni par riješio je da spasi kokoške u kavezima koje žive u farmi i ne umiju da hodaju, tako što ih otkupljuje od vlasnika, zatim im daje slobodu, a potom njihova jaja prodaje u projektu „usvoji kokošku".

- Naše kokoške pasu travu i jedu pšenicu i kukuruz. Žive na našem imanju, a usvojitelji nam plaćaju godišnji iznos na osnovu čega dobijaju nedeljno po jedno od pet jaja, koliko ih ove kokoške snesu. Nevjerovatan je osećaj kad damo slobodu kokama koje je nikad nisu osjetile, pogotovo kada uče da hodaju, po izlasku iz kaveza. Za sada imamo oko 60 kokošaka. Gajimo i koze, od čijeg mlijeka pravimo sir, kao i ovce, mačke, psa, sijemo organsku baštu - priča nam sugovornik.

- Dugo smo maštali o životu na selu, a kada nešto iskreno želite, to vam se i ostvari. Nismo imali novca, a pravim čudom upoznali smo Petra Kantora, koji je razumio smisao naše misije, pa nam je njegova nevladina organizacija kupila kuću. Već pet mjeseci smo u Kujaviju, imamo mnogo ideja, otvorili smo eko-centar u kojem školska djeca uče o domaćim životinjama i životu na selu - pričaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA