Da li će nas ubiti zračenje mobilnih telefona

Ako je verovati poslednjoj u nizu studija na ovu temu - nemamo baš o čemu da brinemo…

Da li će nas ubiti zračenje mobilnih telefona

Nedavno su objavljeni rezultati dve studije na pacovima, koji su tokom šest sati svakog dana „kupani" u zračenju mobilnih telefona i svi eksperimenti su pokazali da nemamo o čemu da brinemo.

Sad stižu rezultati još jedne slične studije, čiji je zaključak manje-više isti: zračenje mobilnih telefona (verovatno) nas neće ubiti!

Džon Bučer, glavni istraživač na novoj studiji National Toxicology Program (NTP) SAD o zračenju mobilnih telefona i talasa kakve stvaraju mikrotalasne pećnice, rekao je da nas mobilno zračenje neće ubiti, a da čak i ako za to postoji nekakav rizik - on je veoma mali.

Istraživanje je sprovedeno ponovo nad glodarima, koji su izlagani zračenju kakvo proizvode mobilni telefoni i mikrotalasne rerne. Miševi, koji su izlagani ovakvom zračenju, ne samo da nisu imali nikakvih posledica u poređenju sa onima koji nisu, nego su neki od njih i nadživeli miševe koji nisu izlagani zračenju, naglašava PhoneArena.

Ipak, sigurnosti radi, doktor Bučer smatra da bi telefone trebalo držati van dometa glave kad se uspostavlja veza i da bi uvek trebalo da znamo sledeće: što je telefon dalje od glave, to je zračenje manje.

Ponašajmo se tako i sve će biti u redu, smatraju stručnjaci, koji su odgovorni i za ovo istraživanje.

Još jedan savet tiče se spavanja pored telefona - nemojte to da radite, jer - za svaki slučaj tako je bolje!

„Ne postoji dokaz da nejonizirajuće zračenje povećava rizik od nastanka bilo kakvog oblika kancera. Korišćenjem klasičnih ili bežičnih slušalica drastično smanjuje izlaganje glave i tela zračenju mobilnih telefona", zaključak je Nacionalnog Toksikološkog Programa SAD.

Spavajte mirno bez telefona pored glave, koristite slušalice i ne brinite za zračenje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA