Stambena gradnja u Bijeljini u ekspanziji, cijenu određuju uslovi gradnje i potražnja

Stambena gradnja u Bijeljini ponovo je, nakon skoro dvogodišnjeg zatišja, u velikoj ekspanziji. Gradi se na sve strane, potražnja za novim stanovima je izražena, iako cijene ne odražavaju i realnu kupovnu moć stanovništva.

BIJELJINA

Trenutno se najviše gradi u prvoj gradskoj zoni, gdje cijena kvadrata dostiže od 1.700 do 2.000 KM.

Mitar Gajić, vlasnik preduzeća "Tehnika inženjering", kaže da je na jednoj lokaciji u užem centru grada ovo preduzeće započelo gradnju tri lamele sa 71 stanom i tri poslovna prostora.

- U pitanju je atraktivna lokacija i maksimalna cijena je 1.700 KM za kvadrat, a prodajemo stanove i po cijeni od 1.600 do 1.650 maraka po kvadratu. Prva zona podrazumijeva skuplje zemljište za gradnju, veće nadoknade za gradsku rentu i uređenje građevinskog zemljišta. Imamo mi lokacije i u drugoj zoni, na kojima gradimo dvadesetak stanova. Cijena iznosi od 1.350 do 1.450 maraka po kvadratu - ističe Gajić.

Komentarišući činjenicu da su stanovi u Bijeljini relativno skupi, Gajić kaže da cijenu određuju uslovi gradnje i potražnja.

Bitno poređenje

- Sve zavisi od toga s kim se poredimo. U Banjoj Luci se grade skuplji stanovi, u Zvorniku, vjerovatno, jeftiniji - naglašava Gajić.

I preduzeće "Intergaj" planira gradnju skoro 130 novih stanova, što je njihov utvrđeni kontingent za jednu građevinsku sezonu. Investitori i građevinci kažu da stanove trenutno najviše kupuju ljudi koji žive u dijaspori i mladi bračni parovi uz pomoć bankarskih kredita.

U preduzeću "MDM Kompani" planiraju da u ovoj godini izgrade 100 stanova. Dragiša Marjanović, direktor ovog preduzeća, kaže da se najviše traže stanovi manje kvadrature, od 35 do 40 kvadratnih metara. Cijena kvadrata iznosi od 1.250 do 1.600 KM, zavisno od lokacije i troškova za građevinsku rentu i uređenje građevinskog zemljišta.

U Agenciji za prodaju nekretnina "Astra" kažu nam da bi dnevno mogli prodati desetak garsonijera, ali ih nema u ponudi.

- Traže se manje kuće i stanovi manje kvadrature, po cijeni od 30.000 do 50.000 KM. Mnogi posežu za kreditima da bi isfinansirali kupovinu stana, uz neko manje učešće. Tako kupci, na neki način, kreditiraju gradnju stanova, koje čekaju po godinu do godinu i po - naglašava direktor ove agencije Darko Milošević.