Danas je svjetski dan spavanja!

Ako ovaj vikend mislite provesti "u horizontali" ne trebate se uopšte osjećati krivima, jer izgleda kako to produžava život.

Danas je svjetski dan spavanja!
Veliko švedsko istraživanje dokazalo je povezanost sna i dužine života. Istraživači su proučili podatke o spavanju od 43,000 učesnika starih do 65 godina. Zaključili su da ako spavate manje od pet sati u jednoj noći, imate veći rizik od rane smrti.

Da stvar bude bolja, ovo se može promijeniti. Dakle, polako možete povećati prosjek sna u jednoj noći i tako produžiti život. Lako je - nedostatak sna nadoknadite tokom vikenda. Voditelj istraživanja Torbjörn Åkerstedt rekao je da ako vikendom duže spavate i cijeli dan se izležavate, zapravo produžujete život, a ovakav tempo subotom i nedjeljom može vam poboljšati san tokom sedmice.

Stručnjaci upozoravaju kako ovo treba uzeti sa zadrškom jer su neka istraživanja pokazala kako zapravo ne možete nadoknaditi izgubljeni san. Ono što naučnici znaju jest da biste definitivno trebali spavati sedam do devet sati kako bi se psihički i fizički dobro osjećali. Treba zapamtiti i kako svaki organizam treba određenu količinu sna. Neki ljudi mogu "preživjeti" i na puno manje sna, jer žive u drugačijim klimama i kulturama, ali premalo je ipak loše

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA