Ovo je najluksuzniji velnes za konje na svijetu

Svima treba odmor, trenuci opuštanja u bazenu i uživanja u masaži. Nakon teškog dana nema boljeg odmora od uživanja u đakuziju. Pa čak i kada je riječ o konjima. Posebno vrijednim i njegovanim Arapskim konjima. Čistokrvni Arapski konj je oličenje ljepote, energije, inteligencije, hrabrosti i plemenitosti, kažu poznavatelji konja.

Ovo je najluksuzniji velnes za konje na svijetu

U Kataru, zemlji poznatoj po Arapskim konjima centar Al Shaqab je takvo mjesto, konjička farma ili pravi 'velnels'.

U predgrađu Dohe smjestio se kompleks koji više liči na luksuzni hotel nego na tradicionalnu farmu konja. Na ovom imanju konji imaju gust raspored koji uključuje razgibavanje galopiranjem na privatnom trkalištu, svakodnevno trimovanje i individualne fitnes programe. Noći i vruće dane provode u prijatno klimatizovanim i besprijekornim stajama.

U blizini modernog dijela nalaze se ostaci originalnih štala izgrađenih puno prije nego što je Katar postao zemlja bogata naftom. Izgrađen oko istorijskih, osmanskih štala Al Shaqab je svjetlucav i moderan konjički objekat koji sasvim jasno prezentuje katarsku opsjednutost konjima ali i veliku želju ove male naftom bogate zemlje za statusnim simbolima.

Centar je otvoren i posjetiocima, a njegovi gosti su ljubitelji konja kojima je postao nezaobilazna stanica.

Posebno ih oduševljava mogućnost da vide vrijedne konje kojima je uspjeh zagarantovan. Imanje je dio katarske fondacije, prostranog kampusa na ivici grada koji je posvećen promovisanju kulture i edukacije u pustinjskim zemljama, piše CNN.

Al Shaqab je osnovan 1922. godine kako bi postao svjetski poznati konjički centar ali i kako bi očuvao katarsku tradiciju uzgoja Arapskih konja.

Razgledanje započinje uz središnju arenu i traku za trčanje. Vrhunac posjeta je središnji centar 'Breeding and Show Department'.

Dio za vježbanje okružen je pješčanim dijelom na kojem se konji odmaraju. U vrućim periodima konji vježbaju u rashlađenim prostorima na traci za trčanje, što je i ključan dio treninga konja za izložbu koji se, za razliku od drugih konja, ne jašu.

Iza druge strane ograde nalazi se bazen u kojem konji plivaju, a treniraju se kako bi mogli isplivati pet ili šest krugova.

"Svaki konj prirodno zna plivati, ali mi naše konje učimo različitim tehnikama kako bi izgradili i ojačali svoje mišiće. Trudimo se da uživaju", kaže Zayed al Hashmi.

"Ne tjeramo ih, radimo to polako. Počinjemo ih učiti dok su još mladi negdje s godinu dana. Tada je lakše. Neki od njih to vole", naglašava. U blizini je đakuzi za konje, terapeutska kupka koju, kako kaže al Hashmi, konji baš i ne vole.

Kada je riječ o masaži njihovih napetih udova ipak više vole ljudski dodir. U ovom svjetski poznatom centru do sada se održalo 420 različitih takmičenja.

Nedaleko od centra za trening su štale u kojima je smješteno 740 konja koliko ih trenutno živi u ovom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA