Šta možemo očekivati od smartfona do kraja ove godine?

Desetine novih smartfona predstavljeni su tokom nedavno održanog sajma Mobile World Congress. Do kraja godine vidjećemo ih još bezbroj.

Šta možemo očekivati od smartfona do kraja ove godine?

Evo čemu se možemo nadati.

Invazija trakica

Apple je pokrenuo trend s iPhoneom X, za očekivati je kako će ga brojni proizvođači Androida slijediti u postavljanju trakice na ekranu smartfona. Essential Phone ima je još od 2017. godine, Asus je već prikazao nekoliko takvih modela, čini se kako bi i LG-jev G7 mogao biti među njima, a Google je najavio kako će novo izdanje Androida P nuditi podršku za prikaz koji predviđa trakicu. Pripremite se, dakle, na invaziju trakica.

Imitacije Animojija

Još jedna Appleova izmišljotina koju će drugi u stopu kopirati. Samsungov Galaxy S9 već nudi svog klona funkcije koja omogućava animiranje emotikona, koju su nazvali AR Emoji. Asusov Zenimoji biće idući, a možete se kladiti kako će istim putem krenuti i LG.

Korisna poboljšanja Androida

Novo izdanje Googleovog operativnog sistema za telefone Android P stiže tokom iduće ili 2020. godine, prvo na uređaje iz serije Pixel, koji bi se mogli pojaviti u oktobru. Dobiće podršku za Wi-Fi 802.11mc, što će omogućiti preciznije mapiranje u zatvorenim prostorima. Fotografije i slike dolaze na obavještenja, zajedno s brzim odgovorima. Vidjećemo više ogoljenih izdanja aplikacija koja ne traže instalaciju, a aplikacije će dobiti više bezbjednosnih ograničenja.

Otisci prsta ostaju

Apple se riješio senzora Touch ID u potpunosti na iPhoneu X, ali proizvođači Androida nemaju namjeru odustati od čitača otiska prsta. Dobrim dijelom zato što nemaju vlastitu tehnologiju prepoznavanja lica koja bi se mogla mjeriti s Appleovim Face ID-jem. Zato ćemo još neko vrijeme gledati senzore otiska prsta, uglavnom na zadnjim stranama uređaja.

Prepoznavanje lica

Velika imena u svijetu smartfona s Androidom nastaviće nuditi nove iteracije tehnologija prepoznavanja lica kao načina otključavanja uređaja. Neki među njima možda će čak tu funkciju pokušati nazvati novom, iako je već nekoliko kompanija nudi, a Google je prve izdanke te tehnologije imao prije više godina.

Brže LTE mreže

Ovogodišnji top modeli pametnih telefona dolaze s Qualcommovim procesorom Snapdragon 845, koji ima ugrađenu podršku za gigabitni prijenos podataka. U Qualcommu smatraju kako će u stvarnim okolnostima brzina prenosa biti povećana za 20 posto u odnosu na sadašnje telefone, ali nova LTE platforma može prebacivati podatke brzinom od 1,2 Gbps. Koliko ćemo čekati na tu superbrzu mrežu? Ponajviše zavisi od operatera, koji ih trenutno testiraju.

Dvostruke kamere

Većina top modela smartfona već imaju dvostruke zadnje kamere. Nadolazeći Android P ponudiće više podrške za tu funkciju, pa je za očekivati kako ćemo ih sve češće viđati i među mobitelima srednje i niže klase.

Bežično punjenje svuda

Samsung već godinama gura bežično punjenje, ali čini se kako će ono postati šire prihvaćeno tek nakon što ga je Apple ugradio u iPhone 8 i X. Vjerovatno će kako veliki broj novih modela podržavati tu funkciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA