Od radničke odeće do kultnog komada: Kako se crna rolka vinula u modne visine

Nosile su je kraljice, radnici, sportisti, vojnici, ali tek pedesetih godina prošlog veka pozicionirala se kao modni komad. Tada počinje njena vladavina, koja traje do danas. Crna rolka izdužuje gornji deo, aristokratski naglašava vrat, ističe lice, a ujedno šalje moćnu modnu poruku, jer je s vremenom baš ovaj odevni komad postao simbol intelektualaca, filozofa i umetnika.

Od radničke odeće do kultnog komada: Kako se crna rolka vinula u modne visine
Crna rolka datira iz 16. veka nosila ju je čak i kraljica Elizabeta ispod haljina s visokim čipkastim kragnama. A od tada je prešla dug put - od kraljevske odežde, preko sportskog dresa, vojne uniforme, radničke odeće, da bi se tek pedesetih godina pozicionirala kao modni komad.

U modne visine vinula ju je Odri Hepbern, koja se slikala u crnoj rolci, cigaret-pantalonama i baletankama. Cela kombinacija do danas je ostala simbol dobrog stila.

Kasnije su je nosile Greta Garbo, Merilin Monro, Žan Pol Sartr, Endi Vorhol, intelektualci, filozofi i svi koji su želeli da ih kao takve doživljavaju.

Iv Sen Loran i Pjer Karden ponudili su bundžijama iz poslovnog sveta odličnu alternativu za klasičnu belu košulju i kravatu - crnu rolku i šal.

Ne postoji nijedna lista potrebnih komada u ženskom ili muškom ormanu na kojoj ponosno ne stoji i crna rolka. Da,ona je obavezna, univerzalna i uniseks. Nosi je Stiv Džobs, ali i Olivija Palermo.

Danas postoji u svim verzijama, kao uska ili široka pletena haljina, mat ili sjajna s kratkim rukavima, bez rukava, kao i svestrana klasična.

Zajedničko svim modelima jeste da mogu da se nose u najrazličitijim prilikama, uz malu promenu detalja transformišu se iz dnevnih ili sportskih u svečane komade, ne priznaju godine, pol ili građu. Savršeno pročišćena i apsolutno obavezna, crna rolka voli nakit i ešarpe.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA