Oprezno s ovim aplikacijama, mogle bi našteti vašem telefonu

U moru aplikacija, od kojih je većina korisna, postoje i one s kojima treba biti oprezan.

Oprezno s ovim aplikacijama, mogle bi našteti vašem telefonu
Aplikacije za vremensku prognozu

Vrlo su popularne, ali na žalost često s njima u paketu dolaze i virusi. U jednom od brojnih zabilježenih slučajeva riječ je bila o trojancu koji je prikupljao podatke o vlasnika i slao ih hakerima.

Društveni mediji

Ove aplikacije nemaju toliko problema s virusima koliko prekomjerno troše bateriju i usporavaju rad uređaja.

Aplikacije za optimizaciju

Postoje brojni softverski alati za optimizaciju čiste vaš cache i brišu programe koje ne koriste. Većina novijih pametnih telefona ima takvu funkciju već ugrađenu. Instalirate li ih opteretićete bespotrebno i smartfon i bateriju.

Ugrađeni web preglednici

Smartfoni često dolaze s predinstaliranim vlastitim web preglednikom, koji nisu uvijek brzi i odgovarajuće zaštićeni od krađe podataka.

Antivirusni programi

Uopšteno govoreći, antivirusni programi su korisni i poželjni, kako na računaru tako i na pametnom telefonu. Treba biti izuzetno oprezan - pa i izbjegavati - antivirusne programe proizvođača koje ne poznajete. Zna se  dogoditi da hakeri podmetnu lažnu antivirusnu aplikaciju kao pravu te tako krasti vaše podatke, moguće i potpuno blokirati pametni telefon.

Web preglednici s dodatnim funkcijama

Pojedini web preglednici mogu nuditi posebne dodatne funkcije, poput gledanja videa i streaminga. Ipak, imaju dvije loše strane. Prvo, često dolaze s velikim brojem oglasa kojih se ne možete riješiti, a koji mogu usporiti rad smartfona. Drugo, traže pristup brojnim dijelovima vašeg pametnog telefona u kojima nemaju šta da traže.

Detektori laži

Detektori laži na smartfonima služe za zabavu i ništa drugo. Opteretiće memoriju vašeg smartfona i bateriju, a mogu predstavljati i sigurnosni rizik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA