Na festivalu lutkarstva osam predstava iz Srbije i Srpske

Drugi festival lutkarstva i video-prezentacije knjige "Lutvid-fest 2018" svečano je otvoren u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini izvođenjem prve od osam predstava koje su pripremili učenici osnovnih škola iz Srbije i Republike Srpske.

Na festivalu lutkarstva osam predstava iz Srbije i Srpske

Direktor Biblioteke Jovan Cvjetković rekao je novinarima da je najveći uspjeh ovog festivala popularizacija knjige među mladima, koji čitanjem obogaćuju sebe, svoj jezik i kulturu govora.

"Pobjednička škola na prvom lutkarskom festivalu, `Knez Ivo od Semberije`, imala je prošle godine 810 učlanjenih učenika u Narodnu biblioteku `Filip Višnjić`, što je apsolutni rekord jedne škole, a naša biblioteka je po broju članova rekorder u Srpskoj i BiH, što postižemo popularizacijom knjige i organizacijom ovakvih manifestacija", istakao je Cvjetković.

Prikaz knjige na savremen način, video-trejlerima, ali i kroz reanimaciju lutkarstva kao jednog od najstarijih načina ljudskog umjetničkog izražavanja, ove godine predstaviće pet takmičarskih ekipa iz Republike Srpske i tri iz Srbije.

Učenici će publici u Bijeljini i stručnom žiriju prikazati plakat za knjigu, video-prezentaciju i lutkarsku predstavu po knjizi koja nije dio školske lektire. Lutke sa prošlogodišnjeg "Lutvid-festa" postale su dio posebne zbirke na dječijem odjeljenju Narodne biblioteke "Filip Višnjić".

Festival lutkarstva i video-prezentacije knjige "Lutvid-fest 2018" trajaće do 19. aprila, a svakog dana nastupiće po dvije takmičarske ekipe koje čine učenici osnovnih škola iz Bijeljine, Ugljevika, Kragujevca, Požege i Zaječara.

Osnovna škola "Sveti Sava" iz Bijeljine nastupa sa predstavom "Vidovite priče", dok će škola "Petar Leković" i Narodna biblioteka iz Požege predstaviti knjigu "Dar kraljeve kćeri".

Škola "Jovan Dučić" iz Bijeljine pripremila je prezentaciju knjige "Agi i Ema", učenici škole "Dositeja Obradovića" iz Suvog Polja kod Bijeljine predstavu "Dalje šape od vatrenog kamena".

Učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Ugljevika odigraće "Malu vešticu", dok će škola iz bijeljinskog naselja "Dvorovi" izvesti predstavu "Kako sam postao pseto".

Lutkarsku predstavu "Agencija za roditelje" izvešće učenici škole "Desanka Maksimović" iz Zaječara, dok će sa predstavom "Čarobnjak iz Oza" nastupiti škola "Dragiša Luković Španac" iz Kragujevca.

Ulaz za sve predstave u velikoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini je slobodan, a uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala predviđeno je za četvrtak, 19. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA