Prepisati iskustva i dobre prakse gradova

Gradonačelnici Bijeljine Mićo Mićić i Banjaluke Igor Radojičić razgovarali su danas u Bijeljini o iskustvima u radu gradskih uprava i mogućnostima unapređenja saradnje, te ocijenili da je potrebno prepisati dobre prakse.

Prepisati iskustva i dobre prakse gradova

Mićić smatra da oba grada posjeduju dobra rješenja koja je moguće primijeniti.

"Pokušali smo da dobre prakse prenesemo iz jednog grada u drugi, a s obzirom na to da Banjaluka i Bijeljina imaju gotovo jednu trećinu stanovnika Srpske, od njihovog odnosa i saradnje sigurno će zavisiti i odnosi ostalih lokalnih zajednica", istakao je Mićić nakon sastanka.

On je naveo da dva grada imaju i sličnosti, ali i različitosti, napomenuvši da se Bijeljina više bavi poljoprivredom, dok Banjaluka ima razvijenu privredu, te riješeno urbanističko pitanje.

"Od Banjaluke prvo treba prepisati dječija igrališta, kao što su oni od nas kružne tokove. Nama su problem, a Banjaluka je to davno riješila, zaobilaznice i široke ulice", naveo je Mićić i dodao da je Bijeljini za asfaltiranje ulica potrebno 750.000 KM. Prema njegovim riječima, u Bijeljini bi, po ugledu na Banjaluku, trebalo izgraditi i sportsku dvoranu sa tri do četiri hiljade mjesta.

Radojičić je rekao da su oba grada, koja rade veoma intenzivno u svim oblastima, zainteresovana za snažnu lokalnu zajednicu i za decentralizovan sistem, u kome će imati različite instrumente u rukama.

"Približavamo se datumu kada će gradovi preuzeti kontrolu i naplatu poreza na nepokretnosti, kao vrlo važan izvor prihoda za lokalne zajednice, a koje u ovom momentu naplaćuje Poreska uprava", naglasio je Radojičić nakon sastanka, kojem su prisustvovali i načelnici resornih odjeljenja dva grada.

On je naveo da bi grad Banjaluka ove godine trebalo da ima oko 30 miliona KM za investicije za konkretne projekte, te da je danas razgovarano o mogućnostima javno-privatnog partnerstva, modela za koji je naveo da je potpuno neiskorišćen.

"S tim se borimo i mi i grad Bijeljina, jer su zakoni dosta komplikovani i spori", rekao je Radojičić i dodao da su oba grada zainteresovana za jačanje inspekcijskih organa i komunalne policije.

Prema njegovim mišljenju, određene izmjene neophodne su i u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

"Mi već dugo zagovaramo i da bude riješen i problem imovinskopravnih odnosa, odnosno da barem prvostepeno rješavanje tih odnosa bude vraćeno gradovima", rekao je Radojičić.

On je naveo da su danas predstavljeni prioriteti Banjaluke.

"Radimo na nekoliko strateških dokumenata - strategiji razvoja, novom urbanističkom planu, planu kapitalnih investicija, a imamo prvi put i strategiju kulture, koja je uslov za našu kandidaturu u evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, kao i niz kapitalnih ulaganja, od čega ove godine najviše za saobraćaj. Radimo novu sportsku dvoranu, most na Vrbasu, šest kružnih raskrsnica, sufinansiramo 12 osnovnih i tri srednje škole u rekonstrukciji, više vodovoda", rekao je Radojičić.

On je dodao da su načelnici odjeljenja banjalučke Gradske uprave u Bijeljinu došli da bi čuli rješenja u oblasti prostornog planiranja, komunalnih radova, saobraćaja, pravnog zastupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA