Narodna biblioteka "Filip Višnjić" preporučuje LUTVID FEST!

Ove nedjelje NB „Filip Višnjić“ je posrednik preporuka, jer su istinski preporučioci učesnici LUTVID FEST-A 2018. čiji je domaćin već drugu godinu naša biblioteka. U spoju tradicionalnog i modernog, lutkarstva kao najstarijeg oblika igre i video-prezentacije, kratkih reklamnih filmova LUTVID FEST populariše knjigu i čitanje upravo putem ovih medija. Festival je počeo danas, 16. aprila, a zatvara se 19. aprila i u sva četiri takmičarska dana možete pratiti programe od 11 časova i od 14 časova.

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" preporučuje LUTVID FEST!

Ove godine ugostićemo osam ekipa koje nam na ovaj način obrazlažu zašto su odabrali baš ove knjige da njima posvete vrijeme za realizaciju lutkarske predstave i za njih sačine book trailer.

Danas su se predstavili: JU OŠ "Sveti Sava" iz Bijeljine, lutkarskom predstavom koja je urađena po knjizi "Vidovite priče" - Ljubivoja Ršumovića i OŠ "Petar Leković" i Narodna biblioteka Požega, sa predstavom Dar kraljeve kćeri koja je urađena prema knjizi književnice Beatriče Mazini.

Ršumovićeva knjiga „Vidovite priče" sadrži trideset jednu priču u kojima neobičan radoznali dječak Vid susreće svoje prijatelje, životinje i u igri sa njima saznaje veoma bitne životne istine. Upravo ta tematika je motiv lutkarske predstave, a zabavan i razigran tekst biće u interpretaciji različitih likova. Sagledavanje svijeta iz dječije perspektive i želje za otkrivanjem nepoznatog stvaraju niz komičnih situacija koje šalju poruku, ljubavi, prijateljstva, kompromisa i pozitivnih vizija doprinoseći lakšem i ljepšem odrastanju. Jednostavan i veoma poučan dijalog likova u knjizi takođe daje velike mogućnosti za dramatizaciju.

Knjiga Dar kraljeve kćerije zasnovana na afričkoj narodnoj priči koju je obradila italijanska književnica Beatriče Mazini. Glavna junakinja je Uma, jedina kraljeva kćerka, koja odlazi u savanu kako bi našla pravi dar za svog bolesnog oca. Putujući, devojčica nailazi na razne životinje i uči važne životne lekcije, posebno onu o bolu drugih bića koja nas okružuju. Jedna od takođe važnih poruka ove priče je i da su dečaci i devojčice ravnopravni.Važne poruke koje nosi ova lepa i lepo ilustrovana knjiga opredelile su nas da baš nju dramatizujemo.

Do kraja Festivala ugostićemo:

17. april u 11 časova JU OŠ „Jovan Dučić", Bijeljina

Agi i Ema - Igor Kolarov

Navedena knjiga treba da posluži kao opomena roditeljima da provode više vremena sa svojom djecom i kao omaž počivšem piscu.

17. april u 14 časova JU OŠ „Dositej Obradović", Suvo Polje

Dalje šape od vatrenog kamena - Džeronimo Stilton

Avanturistički roman pisan „šapom Džeronima Stiltona", pripada ediciji romana istoimenog autora. Ova pripovijest bliska je dječjem svijetu zbog svojih duhovitih replika, šarenih ilustracija i interaktivnosti, koja širi podsticaj za razmišljanje. Knjiga je zasnovana na avanturi, no upustimo li se u dublju analizu otkrićemo njena didaktička svojstva poput pripovijedanja o moralnim vrijednostima. Džeronimo - centralni lik provlači i širi ideju prijateljstva, ljubavi i požrtvovanosti.

18. april u 11 časova JU OŠ „Aleksa Šantić" i Narodna biblioteka Ugljevik

Mala veštica - Otfrid Projsler

Knjiga „Mala vještica" autora O. Projslera odabrana je jer nosi snažnu etičku i pedagošku poruku o važnosti čitanja knjiga.

18. april u 14 časova JU OŠ „Dvorovi", Dvorovi

Kako sam postao pseto - Violeta Jović

Svi mislimo da znamo kako se i zašto ponaša jedna pas, ali ova knjiga uči nas svim nerastumačenim ponašanjima jednog psa, koji se zbog gazdaričinog nemara iz udobnosti kućnog ljubimca obrete u čoporu, na ulici.

19. april u 11časova OŠ „Desenka Maksimović", Zaječar

Agencija za roditelje - Dejvid Badijel

Knjiga prosto vapi za dramatizacijom! Ono o čemu piše Dejvid Badijel, kroz lutkarski teatar, ponudiće deci puniji, emotivniji doživljaj i važne odgovore na ne tako važna pitanja u svetu odraslih. Jer detetu je potrebno da bude u kontaktu sa lutkom. Ono tako spaja prostor realnosti i prostor mašte čime postaje stvaralac sopstvenog sveta.

19. april u 14 časova OŠ „Dragiša Luković Španac", Kragujevac

Čarobnjak iz Oza - Liman Frenk Baum

„Čarobnjak iz Oza" je priča uz koju su odrastale generacije dece. Nažalost, u Srbiji ne spada u lektiru koja je obavezna za učenike osnovce. Ekranizacijom ove priče mlađi naraštaji su izgubili ono pravo zadovoljstvo proživljavanja zgoda i nezgoda Doroti u njenih saputnika u potrazi za sopstvenim potrebama. Nema deteta koje nije pogledalo bar jednu ekranizovanu verziju ove poznate, a nažalost malo zaboravljene knjige. Danas deca uživaju u efektima, 3D verzijama ove priče, bojama na ekranu i muzičkim efektima i tako uglavnom ne uočavaju osnovnu poentu priče. Samo čitajući knjigu dete postaje „Strašilo" koje pati što nema mozga, "Limenko" koji želi svoje srce nazad i želi da voli i oseća, „Lav" koji najviše na svetu želi da bude hrabar,i naravno Doroti koja kao i sva deca poželi da pobegne od kuće i upozna novi svet. Čitajući knjigu deca uočavaju prave iskonske vrednosti: ljubav, razum,hrabrost i poštenje. Na kraju vrlo je bitno da danas u vreme kada mladi žele otići shvatiti i rečenicu koju Doroti izgovara „Najlepše je kod kuće". Odabirom ovog dela smatrali smo da lutkarskim prikazom i predstavljanjem knjige možemo zainteresovati decu da uzmu knjigu u ruku i podstaknuti predstavom požele da je pročitaju.

Dobro nam došli!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA