Istina o jabukovom sirćetu

O jabukovom sirćetu se u poslednje vreme govori kao o ultimativnoj superhrani koja poboljšava zdravlje, energiju, pa čak i pomaže u mršavljenju. Ima li u tome istine?

Istina o jabukovom sirćetu

Neke poznate ličnosti zaklinju se u delotvornost jabukovog sirćeta i tvrde da im smanjuje apetit i poboljšava imunitet.

Da li je stvarno toliko dobro i zdravo? Evo šta kažu stručnjaci.

ŠTA SE TVRDI

Već dugo se govori da jabukovo sirće ima brojne dobre efekte. Kažu da ćete brže smršati ako ga pijete, da će vam se manje jesti slatkići, ali i da štiti od kancera, srčanih bolesti, da reguliše nivo šećera u krvi i da je odličan izvor kalijuma.

ŠTA JE ISTINA

Pomaže li u mršavljenju"

Loša vest je da nema dokaza da jabukovosirće pospešuje mršavljenje", kaže Kejt Braun. "Većina tvrdnji o tome potekla je nakon što su sprovedene jedna ili dve male studije, a ni njima to nije sasvim sigurno potvrđeno", smatra ona.

Jedna japanska studija u kojoj je učestvovala grupa gojaznih muškaraca i žena, a koji su pili po dve šolje jabukovog sirćeta dva puta dnevno, pokazala je da su smršali kilogram za tri meseca.

Smanjuje li nivo šećera u krvi

Nekoliko studija pokazalo je da dodavanje jabukovog sirćeta obrocima pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i insulina.

Nutricionista dr Tim Krau kaže da za ovo zaista postoje dokazi.

"Tvrdnja da jabukovo sirće snižava nivo šećera u krvi ima razumne dokaze jer ono zaista usporava varenje ugljenih hidrata smanjivanjem određenih enzima. Ali tako je sa bilo kojim sirćetom, nema ništa posebno u jabukovom", kaže on.

Sadrži li zaista dosta kalijuma

Stručnjaci kažu da ako malo bolje pogledate deklaracije na ovim proizvodima, shvatićete da se na nekim ambalažama jabukovog sirćeta kalijum uopšte ne pominje među sastojcima.

U zavisnosti od proizvođača, neki od ovih proizvoda sadrže oko 11 miligrama kalijuma, što je zanemarljivo ako se uzme u obzir da je preporučena doza za žene 2.800 miligrama, a za muškarce 3.800 miligrama.

Drugim rečima, trebalo bi da popijete litre sirćeta da biste uneli preporučenu dozu, te je bolje da jedete banane ili krompir kako biste uneli kalijum.

Da li izbeljuje zube

Postoje neke tvrdnje da će vam zubi postati belji ako isperete usta svako jutro mešavinom vode i jabukovog sirćeta.

Stomatolog Dejvid Menton objašnjava da ono sadrži sirćetnu kiselinu i da je pH vrednost oko tri, što znači da može da ošteti strukturu zuba.

Menton dodaje da česta upotreba ovog sirćeta može da ošteti zubnu gleđ, što može da dovede do ozbiljnih problema pošto je u tom slučaju unutrašnji sloj zuba izložen.

Dakle, generalno gledano, daleko od toga da je jabukovo sirće loše za zdravlje, ali izgleda da nije ni baš toliko "svemoguće" koliko se tvrdi...

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA