Banja Dvorovi

  • TURIZAM
  • 13. May 2018.

Banja Dvorovi, jedan od znakova prepoznavanja Semberije, udaljena je šest kilometara od Bijeljine. Ljekovita banjska termomineralna voda otkrivena je 1957. godine na 1.345 metara dubine, prilikom bušenja tla u potrazi za naftom. Preduzimljivi Semberci su odmah uvidjeli potencijal za osnivanje banjskog lječilišta koje je preraslo u jednu od najpoznatijih banja u tadašnjoj NR BiH.

Banja Dvorovi

Voda je po fizičko-hemijskim svojstvima oligomineralna, natrijumsko-kalcijumsko-hidro-karbonatno-hloridnog sastava i temperature 75°S na površini, a njena Ph vrijednost je 7,2 (alkalna).Već 1968. godine u Dvorovima je izgrađen olimpijski bazen, a u međuvremenu su izgrađena dva dječija i jedan bazen srednje veličine na kojim osvježenje u vrelim ljetnim danima pronalazi i više od četiri hiljade kupača.

Danas se u savremeno opremljenom banjskom medicinskom bloku ljekovitom vodom i uz nadzor vrhunskih stručnjaka, uspješno liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, rehabilitaciona posttraumatska stanja ekstremiteta, psorijaza, neki oblici ekcema, dijabetes, blage neuroze i hronični gastritis. Pored terapije mineralnom vodom, u Banji Dvorovi se primjenjuju i akupunktura, sve vrste masaža i inhalacije.

Pored medicinskog bloka i nekoliko bazena, u Banji Dvorovi gostima na raspolaganju stoje hotel „Sveti Stefan" (sa 42 dvokrevetne i trokrevetne sobe i dva apartmana), restoran „Izvor" sa 400 mjesta i sportski tereni za rukomet, odbojku, košarku, fudbal, tenis... idealni za aktivni odmor.

Bazeni se pune ljekovitom vodom, koja se, zatim, hladi do temperature pogodne za kupanje. Oko banjskog kompleksa podignut je prostran park.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI