Savez sindikata RS traži veće plate: Prosječna primanja nisu dovoljna ni za pola troškova

Krajnje je vrijeme da se u Republici Srpskoj potpišu Opšti i granski kolektivni ugovori, te da se povećaju plate i poboljša životni standard svim radnicima, a posebno onima u privredi, upozoravaju iz Saveza sindikata RS.

Savez sindikata RS traži veće plate: Prosječna primanja nisu dovoljna ni za pola troškova
Jasno je to, kažu, i iz najnovijih podataka o sindikalnoj potrošačkoj korpi. Smatraju da bi takve mjere pomogle i da se ublaži stalna migracija školovane i radno-sposobne radne snage, koja sve više odlazi na rad u inostranstvo.

- Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj, u aprilu je koštala 1883,17 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata od 840 KM pokrivala sa svega 44,61 odsto - saopšteno je iz ovog sindikata.

Najviše prosječne neto plate u aprilu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.352 KM, a najniže u ugostiteljstvu - 557 KM.

Porodice su najviše novca trošile za nabavku hrane - 699,21 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568,87 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo 105,25 KM.

Odjeća i obuća koštala je 138,54 KM, higijena i njega zdravlja 88,69 KM, prevoz 200,23 KM, a obrazovanje i kultura 82,38 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA