Trgovci na mukama: Rade dok ne padnu u nesvijest, a sad im je i plata smanjena za 46 maraka

Prosječna neto plata trgovaca u Srpskoj za samo dva mjeseca smanjena je za čak 46 maraka, koliko, otprilike, iznose dvije prosječne dnevnice u ovoj branši.

Trgovci na mukama: Rade dok ne padnu u nesvijest, a sad im je i plata smanjena za 46 maraka
Naime, podaci republičkog Zavoda za statistiku, koje objavljuje Savez sindikata RS, pokazuju da je neto plata u ovoj djelatnosti u februaru iznosila 653, a u aprilu tek 607 KM.Nije teško izračunati da trgovci, pod pretpostavkom da imaju slobodnu nedjelju, trenutno dnevno rade za 22 KM, često u izuzetno teškim uslovima.

Poseban problem je tokom ljeta, kada se kuvaju na radnim mjestima, jer njihovi vlasnici, da ne bi trošili struju, neće da klimatizuju objekte.Dešava se da trgovcima pozli, pa moraju da intervenišu mušterije, koje ih polijevaju vodom i vraćaju u svjesno stanje.

A sve to, kako kažu u Sindikatu trgovine, ugostiteljstva i turizma u RS za 600 KM, često i manje, što je ispod svake granice dostojanstva.

- Minimum minimuma je plata od 800 KM i sve ispod toga nije vrijedno pomena. U narednom periodu ćemo započeti razgovore sa poslodavcima, u pogledu povećanja zarada u ovoj djelatnosti. Nažalost, zarade u trgovini dugo stagniraju, a ako u obzir uzmemo pomenute statističke podatke, situacija je još više zabrinjavajuća - kaže predsjednik ovog sindikata Goran Savanović.

Dok naši trgovci, pod pretpostavkom da rade osam sati, za sat u prosjeku zarade nepune tri KM, satnica njihovih kolege u Njemačkoj kreće se oko 18 KM. Zato ne čudi što i trgovci masovno bježe sa ovih prostora, tražeći dostojanstveniji život u nekoj evropskoj zemlji.

- Posljedica toga je da na domaćem tržištu imamo sve manje kvalifikovanih i sposobnih trgovaca. Bez povećanja plata, situacija će biti još gora - upozorava Savanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA