FOTO Za uređenje kanala Dašnica Vlada obezbijedila više od 2,3 miliona evra

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović ozvaničio je danas u Bijeljini početak radova na uređenju kanala Dašnica, čija je vrijednost 2.351.500 evra bez PDV-a.

FOTO Za uređenje kanala Dašnica Vlada obezbijedila više od 2,3 miliona evra

"Ovo je jedan od bitnijih projekata koji se finansira iz sredstava Vlade Republike Srpske, odnosno kreditnih sredstava Evropske investicione banke koje je Vlada namijenila za odbranu od poplava", rekao je Stojanović.

On je naveo da će, osim ovog projekta regulacije kanala Dašnica kroz gradsko jezgro, u Bijeljini biti urađena kompletna regulacija kanalske mreže, čime će grad biti zaštićen od brdskih voda.

"Bijeljina je u poplavama 2014. godine imala veliku štetu od brdskih voda, koja je bila veća i od štete koje su izazvale rijeke Drina i Sava", podsjetio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, uz završen Savski nasip u Semberiji, nakon završetka ovog projekta i najskorijom izgradnjom drinskog nasipa, Bijeljina će sa velikom sigurnošću biti zaštićena od poplava.

Stojanović je rekao da se kanal Dašnica u Bijeljini uređuje dužinom od 2,1 kilometar, uz uređenje i 750 metara spojnog kanala, a za 20 dana biće uveden i izvođač radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i Glogovca.

"Ovo je samo dio projekata zaštite od poplava koje realizuje Vlada Republike Srpske. Naredne nedjelje počeće radovi na sanaciji nasipa u Gradišci, u Srpcu će radovi početi za mjesec dana, uslijediće i sanacija nasipa u Brodu i u Srpskoj ćemo imati potpunu zaštitu od rijeke Save", istakao je Stojanović.

Navodeći da će biti urađena i kompletna obodna kanalska mreža i regulisan dobar dio vodotoka kroz urbane sredine, Stojanović je rekao da se do 2021. godine očekuje dobra zaštita od poplava u Republici Srpskoj.

Na zvaničnom početku radova na uređenju kanala Dašnica u Bijeljini direktor Javne ustanove "Vode Srpske"

Milan Kikić istakao je da je ovaj projekat dio hitnih mjera Vlade Republike Srpske na zaštiti od poplava. On je najavio da će kanal u Bijeljini nakon ovog uređenja dobiti moderan, urbani izgled, kao i rekreativni sadržaj sa preko četiri kilometra pješačkih i biciklističkih staza na obje obale. Izvođač radova je bijeljinsko preduzeće "Buk promet", a rok za završetak 540 radnih dana.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je osnovna namjena projekta regulacija vode i zaštita od poplava, a kanal će nakon uređenja biti novo lijepo uređeno mjesto za odmor građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA