FOTO Ranč Tanasić: Omiljeno mjesto za bijeg od gradske gužve

  • TURIZAM
  • 28. Jun 2018.

Jedna od od zanimljivijih turističkih destinacija u Bijeljini posljednjih par godina je i Ranč Tanasić. Sve više je naših sugrađana koji, što zbog radoznalosti, što zbog ljubavi prema konjima, posjećuju ovo mjesto, a u školi jahanja najveći broj polaznika je iz susjednih gradova Brčko i Tuzla.

Konjarstvo u Semberiji ima tradiciju dužu od 150 godina, tako da ovakva zainteresovanost za Ranč i ne iznenađuje.

Smješten na atraktivnoj lokaciji u autentičnom ambijentu do kog se dolazi vožnjom pored Drine pa zatim kraćim neasfaltiranim putem, a opet ne previše daleko od centra grada, Ranč Tanasić je od prošle godine svoja vrata otvorio mnogobrojnim ekskurzijama, pa su dječica iz vrtića i nižih razreda osnovne škole imala priliku da jašu konje, uživaju u prirodi i dožive nešto jedinstveno što im gradska vreva i igrice na telefonu nikada ne mogu pružiti.

Vlasnik ranča, Nikola Tanasić, je prvog konja nabavio 2004. godine, za svoju dušu, jer ljubav prema ovim plemenitim životima gaji još iz djetinjastva.

Vremenom je njegov dječački san iz hobija prešao u posao, jer se broj grla povećavao, pa sa njima i troškovi održavanja. Logičan slijed bio je otvaranje škole jahanja, a sve je više i onih iskusnijih jahača koji dolaze samo zbog jahanja i uživanja u prirodi.

U planu je izgradnja bungalova gdje bi zaljubljenici u prirodu mogli doći na produženi vikend ili čak i odmor, i uživati u svemu onom što Ranč Tanasić pruža.

Nikolina želja je da na ovom prostoru izgradi tzv kaubojski grad, gdje će osim bungalova biti i restoran sa domaćom hranom. Sve će to biti u skladu sa prirodom, bez interneta, mjesto gdje se možete odmoriti od svega.

U ponudi će biti i fijakeri i zaprežni konji, koji će sasvim sigurno biti prava atrakcija, jer se i sada često konji iznajmljuju za svadbe.

U štali je trenutno pet konja, jedna kobila je u Stublinama kod Obrenovca, a dva punokrva engleska galopera dvogodca su u treningu u Beogradu na hipodromu. Jednog od ta dva je Nikola i odgojio, a drugi je kupljen prošle godine u oktobru u Njemačkoj na aukciji.

Instruktor jahanja na Ranču Tanasić je miljenik najmlađih Stanko Mitrović, a Nikola kaže da nije bilo lako naći pravu osobu za to.

Neko ko dođe slučajno, samo da vidi kako je, poželi da proba, a u najvćem broju slučajeva djevojčice su više zaninteresovane nego dječaci.

Štale su napravljene po svjetskom standardu, a na Ranču Tanasić imaju i pansion za konje, tako da vlasnici konja mogu biti sigurni da su njihovi ljubimci na dobrom mjestu, a mogu da ih jašu i druže se sa njima kad god požele.

I kao što je sa konjima počeo, za svoju dušu, Nikola je na ranču počeo da sakuplja rijetke ptice i sitne životinje, pa će uskoro biti gotov i pravi mali zoo vrt. Tako će Ranč Tanasić sasvim sigurno postati još zanimljivija turistička destinacija za ljude koji dolaze u Semberiju, a za naše sugrađane omiljeno mjesto za bijeg od gradske gužve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA