Najkvalitetnija izvorišta vode na Balkanu

Vodu svakodnevno unosimo u organizam. Ona nam je pristupačna, uvijek dostupna, i ne dajemo joj na važnosti ni izbliza onoliko koliko bi trebalo. Imamo tu sreću da je voda u našoj zemlji bezbedna za piće, ali da li to znači i da je ona sasvim čista i zdrava?

Najkvalitetnija izvorišta vode na Balkanu

Iako ljudi iz naših krajeva generalno piju vodu sa česme, nekada je omekšavanje vode nešto što je neophodno kako bi ona mogla da se koristi za piće. Sve su češći slučajevi prijavljivanja neispravne česmovače, međutim, uprkos mnogim izvještajima, voda na Balkanu nije svuda neispravna. Evo kojim kvalitetnim izvorištima vode raspolažu zemlje Balkana.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ima najviše pitke vode u regiji, ali ovaj resurs istovremeno ostaje neiskorišćen. Prema dostupnim podacima, koristi se samo nešto više od jednog procenta izvorišta, a uvozi se skoro 8 puta više vode nego što se izvozi.

Područje opštine Bijeljina snabdijeva se pitkom vodom sa Izvorišta "Grmić" koje se nalazi na jugoistočnom dijelu grada Bijeljine. Ovo izvorište se maksimalno štiti od zagađenja, jer ono služi vodosnabdijevanju regije sjeveroistočne Bosne.

Sa postojećeg gradskog vodovodnog sistema Bijeljina vodom se snabdijeva oko 70.000 stanovnika sa gradskog područja, i još oko 20.000 stanovnika u prigradskim naseljima. Ovaj vodovodni sistem funkcioniše bez restrikcija vode i na visokim temperaturama, a kvalitet vode je konstantno zadovoljavajući.

Osim dezinfekcije hlorisanjem, koja se vrši iz preventivnih razloga, voda se koristi bez kondicioniranja.

Srbija

Zvanični podaci kažu da je voda u Beogradu čista za piće, ali postoje mjesta u Srbiji u kojima to nije slučaj. Kada je u pitanju fizičko - hemijska neispravnost vode, vodeću poziciju zauzima Srednjebanatska oblast, gdјe je procenat uzoraka koji ne odgovaraju dostigla čak 98,1%. Nakon nje sliјede Severnobanatska i Južnobanatska oblast.

S druge strane, Ujedinjene nacije su svrstale Srbiju na listu prvih 50 zemalja u svijetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode. Ovdje je registrovano oko 300 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih izvorišta voda iz kojih svake sekunde izlazi 1.500 litara, od kojih se koristi 3%, dok ostatak odlazi u rijeke.

Nedavno je u centru Divčibara pronađena voda visokog kvaliteta, koja je toliko bogata magnezijumom, da po riječima stručnjaka ovakva voda ne postoji nigde u Srbiji. Kvalitet je toliko dobar, da voda odmah iz bušotine može da se flašira.

Na srpskom tržištu nema prirodnih voda koje se mogu pohvaliti ovolikom količinom magnezijuma. Voda koja ovdјe izvire je slabobazna, neprekidno teče, i ne nalazi se u sistemu vodovoda, niti je hlorisana. Svima koji borave na Divčibarima preporučuje se voda sa ovog izvora.

Crna Gora

Prema podacima o pijaćoj vodi za sve Balkanske zemlje, voda u Crnoj Gori je generalno bezbedna za piće. Ipak, dok je mještani koriste bez problema, onima koji se tek navikavaju na ovu vodu se savjetuje da prvo krenu od flaširane vode.

Samo 4% svjetske teritorije ima toliko vode kao Crna Gora. Jednom stanovniku pripada 30.425 kubnih metara godišnje, što Crnu Goru svrstava među najbogatije zemlje u Evropi. Međutim, ova zemlja se takođe odlikuje neracionalnom potrošnjom vode.

U okviru Nacionalnog parka "Durmitor", na 1.400 metara nadmorske visine nalazi se izvor Gusarevci. Analize Zavoda za javno zdravlje Crne Gore potvrdile su da je ova voda vrhunskog kvaliteta, a razlog tome leži u činjenici da se nalazi van uticaja bilo kakvog zagađivača.

Zbog jedinstvenog sadržaja minerala, kalcijuma, magnezijuma i neponovljive svježine i pitkosti, ova voda sa Durmitora se posebno preporučuje trudnicama, dјeci i starijima, ali i osobamа koje obavljaju teške i stresne poslove.

Hrvatska

Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2014. godine, Hrvatska se po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora nalazi na veoma visokom, 5. mјestu u Evropi, a na 42. u svijetu. Četiri najveća Hrvatska izvora, koja se više ne nalaze u njihovim rukama, jesu Lipik, Jamnica, Sveti Rok i Cetina.

Voda sa izvora Cetina je prirodno savršeno izbalansirana, i njen lagani mineralni sastav sa malom količinom soli je čini savršenom za očuvanje zdravlja. Temperatura vode iznosi idealnih 12°C i zaštićena je od bilo kakvih nečistoća.

Kvalitetna izvorišta vode u regionu postoje, ali ih treba čuvati. Voda nije nepotrošiv resurs, ali uz racionalnu potrošnju i prečišćavanje pijaće vode, barem za sada nemamo o čemu da brinemo kada je u pitanju voda sa česme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA