Honda Jazz EV

Honda je predstavila električno pogonjeni Jazz (tj. Fit za tržište Severne Amerike) na Sajmu automobila u Los Anđelesu. Honda obećava autonomiju od blizu 200km po jednom punjenju baterija.

Honda Jazz EV

Honda je najavila početak prodaje električne varijante modela Jazz/Fit tokom sredine 2012. godine - bar kada su u pitanju kupci iz SAD.

Jazz EV će biti raspoloživ samo kupcima iz država Kalifornija i Oregon, a tokom 2013. se očekuje prošireni spisak od šest država sa istočne strane SAD. Preporučena cena vozila je 36.625$, dok je okvirna rata lizinga oko 399$ mesečno. Inicijalni period prodaje će biti pomno analiziran kako bi se bolje procenio obim vozila koje tržište SAD u ovom trenutku može da prihvati. Inicijalne procene su da će u naredne tri godine na tržištu SAD biti prodato oko 1100 Jazz EV vozila.

Procenjena autonomija vozila je deklarisana na 200km korišćenjem standardnih procedura za izračunavanje prosečne potrošnje po SAD standardima. Honda procenjuje da će u praksi, Jazz EV imati autonomiju od oko 120km.

Jazz EV pokreće elektro motor snage 92kW, koji energiju dobija iz 20 kWh litijum jonske baterije. Pogonski agregat je nastao na osnovi elektro motora korišćenog u FCX Clarity vozilu. Pogon poseduje tri režima rada, koji su prenešeni iz CR-Z modela: Econ/Normal/Sport. Honda procenjuje da korišćenjem Econ režima ostvarujete oko 17% veću autonomiju nego u Normal režimu rada. Korišćenjem 240V naponske utičnice, Jazz EV će imati pune baterije za oko tri časa.

Jazz EV ima identične dimenzije kao i aktuelni model Jazz, dok je pod za nijansu viši kako bi se litijum jonska baterija uspešno smestila. Vizuelno, Jazz će se od klasičnog modela razlikovati samo po prisustvu EV oznaka na karoseriji i jedinstvene Reflection Pearl plave boje.

Zahvaljujući posebno razvijenoj aplikaciji za mobilne telefone/računare, korisnici će moći da prate stanje sistema u vozilu i kada nisu fizički u njemu. Dodatno, pomoću ovog sistema biće moguće pokretanje klima uređaja ili grejanja (dok je vozilo priključeno na napajanje, naravno) kako bi se smanjili troškovi energije kada je vozilo u pokretu. Honda navigacioni sistem omogućava lako pronalaženje izvora napajanja, kao i mogućnost da posebna služba koja je na raspolaganju 24 časa dnevno, lako pronađe vozilo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA